Kurt Gebauer slaví osmdesátiny. Do expozic míří jeho sochy i nové malby

Kurt Gebauer slaví osmdesátiny (zdroj: ČT24)

Hned několika samostatnými výstavami slaví galeristé srpnové osmdesátiny výjimečného výtvarníka Kurta Gebauera. Ten do expozic zapůjčil jak sochy, tak i nové malby. Plátna vystavuje jen výjimečně. Zhruba padesátku jich namaloval od konce loňska a poprvé budou k vidění právě na narozeninových výstavách.

Lidé u vody nebo ve vodě je téma, ke kterému se Kurt Gebauer vrací často. Jako do svého rodného kraje. „Je úžasné, jak se tam lidé chovají radostně, přirozeně. Smějí se, baví se, pohybují se. Jsou to konečně přirození živočichové,“ říká Gebauer.

Svoje obrazy nemaluje v klasickém ateliéru, ale na balkoně. Většinou jeden obraz na jeden zátah. „Je vždycky třeba, aby nepršelo, příliš nefoukalo a nesmí tolik svítit slunce. Většinou ten podvečer je na to tak akorát,“ sděluje výtvarník.

Nová plátna Kurta Gebauera vystaví třeba galerie v Praze, Opavě nebo Boskovicích, jeho plastiky pak budou k vidění ve Slavonicích. Pro velký zájem je do 14. srpna prodloužená expozice, kterou na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové (UMPRUM) připravili pro svého profesora jeho bývalí studenti.

Pouto se školou

„Prováděl nás ateliérem vždycky s lehkostí, nadsázkou, učil nás chápat věci a souvislosti, jak se vlastně v tom výtvarném umění pohybovat,“ uvádí bývalá studentka Gebauerova ateliéru na UMPRUM Ivana Junková.

Ateliér veškerého sochařství na UMPRUM vedl Gebauer 22 let, prošli jím například David Černý, Lenka Klodová, Dagmar Šubrtová nebo Václav Magid. Na 150 jeho studentů pak z více než deseti tisíc fotografií složilo profesorův portrét. Narozeninový dárek je velký 4,5 krát šest metrů.

„Facha se studenty mě hodně baví. Na UMPRUM jsme dělali spoustu akcí. Studenti, potažmo absolventi, jsou pro mě rodina, někteří si mě adoptovali za taťku,“ říká výtvarník, který se již od dětství zajímal o výtvarnou tvorbu a jako samouk zvládl základy kresby, malby a později také sochařství. Vystudoval AVU u profesorů Vincence Makovského a Karla Lidického.