Zemřel baskytarista americké kapely ZZ Top Dusty Hill

Ve věku 72 let zemřel americký hudebník Dusty Hill, který strávil více než pět dekád jako baskytarista rockové kapely ZZ Top. Podle magazínu Rolling Stone to oznámili zbylí dva členové tohoto texaského tria Billy Gibbons a Frank Beard. Jejich kolega podle prohlášení skupiny zemřel ve spánku u sebe doma v Houstonu.

Budoucí baskytarista se narodil 19. května 1949 ve městě Dallas jako Joseph Michael Hill. Časopis Rolling Stone napsal, že začal na baskytaru hrát ve třinácti letech. Před několika lety v rozhovoru uvedl, že na rozdíl od „většiny basáků“ nezačínal s klasickou kytarou, ale jako zpěvák.

S Gibbonsem a Beardem se spojil těsně před dokončením první desky ZZ Top; první studiové album vyšlo v roce 1971 a formace jich má na kontě celkem patnáct, ve své tvorbě kombinuje hard rock, blues rock nebo takzvaný jižanský rock. Poslední album pojmenované La Futura vyšlo v roce 2012. V roce 2004 bylo trio uvedeno do rokenrolové síně slávy.

Před nějakou dobou byl Hill hospitalizován se zraněním kyčle a kapela byla nucena odehrát několik koncertů s náhradníkem Elwoodem Francisem. Jestli to s úmrtím jakkoliv souvisí, však zatím nebylo z žádného oficiálního zdroje potvrzeno.

Monumentální podklad ZZ Top

„Nám a nespočtu fanoušků po celém světě bude chybět tvoje spolehlivost, tvoje dobrácká povaha a tvoje neochvějné odhodlání dodávat ,Topu‘ ten monumentální podklad,“ napsali Gibbons a Beard. „Budeš nám moc chybět, amigo.“

Českým fanouškům se ZZ Top poprvé naživo představili při únorovém koncertu v roce 1997 v Praze. V Česku navíc vystupovali jako speciální host na koncertě loučících se Kiss v roce 2019. Hill a Gibbons byli díky svým ikonickým plnovousům poznávacím znamením skupiny, která svou trojčlennou sestavu nikdy nezměnila.