Grand designéři roku 2020: Jsme zahlceni věcmi, proč kupovat nové?

Herrmann & Coufal: Je důležité pořád zkoušet nové věci (zdroj: ČT24)

„Záleží na správných hodnotách, které má člověk nastaveny. Pak je úplně jedno, jak to vypadá nebo jak to funguje,“ myslí si o designu vítězové soutěže Czech Grand Design za rok 2020. Někdejší spolužáci z UMPRUM Eduard Herrmann a Matěj Coufal zaujali svítidly a nábytkem, vítají ale rozmanitost zakázek. Hlavně nezakrnět, říkají.

Designérské studio Herrmann & Coufal založili ocenění tvůrci ještě při studiích na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. „Na začátku bylo jedno společné školní zadání… a pivo,“ píší na svém webu.

Jednoduše nezakrnět

Jejich portfolio zahrnuje zejména produktový design, ale svými projekty zasáhli i do městského veřejného prostoru a zapojili se do konceptuálních uměleckých instalací.
„Pro nás je to ‚fresh‘. Osvěžuje nám mozek, že pořád děláme něco jiného. A navíc takovým přepinkáváním získáváme různé typy zkušeností a právě jejich kombinace může vyvíjet nové impulsy, inovace,“ nepochybuje Herrmann.

„Jednoduše se dá říct – nezakrnět,“ dodává Coufal. „Kdyby malíř maloval jenom portréty, nejspíš by zůstal na jednom bodě. Určitě by byl v portrétech dokonalý, ale přece jen je lepší zkoušet pořád nové perspektivy a experimentovat se vším.“

Svítidla Capsule pro značku Lucis (Herrmann & Coufal)
Zdroj: Czech Grand Design

Porotu cen Czech Grand Design zaujali ze své loňské tvorby skříňkou Roletta ve spolupráci s firmou FUTURO, minimalistickým svítidlem Capsule pro firmu Lucies a také kolekcí svítidel, která vznikla pro řetězec Hornbach. Polohovatelné lampy z prefabrikovaných součástek jsou založeny na principu DIY, tedy „udělej si sám“. Kdo si je zakoupí, musí si je sestavit.

Raději vyrobit než koupit

„Lidé mají radši věci, které si sami udělali, než tu, kterou si koupili hotovou. A ten vztah se tvoří právě tím, že tu věc přizpůsobili sobě nebo si ji vyrobili,“ myslí si Coufal. Dodává, že jejich duo vytvořilo na základě této idey svítidla, ale vztahuje se vlastně k celé jejich tvorbě.

„Jsme zahlceni věcmi, proč kupovat pořád nové a nové? Nestačilo by jen vážit si těch pár věcí, co opravdu potřebujeme? Pořád se dostáváme k těmto otázkám. Ten projekt není jenom o těch třech věcech, za které jsme byli oceněni, ale pro nás je to o těchto myšlenkách,“ upozorňuje.

Ze studia Herrmann & Coufal tak pochází třeba i městský mobiliář vyrobený z nepotřeného materiálu. Lavičku s patentovaným systémem na uchycení dřevěných lamel je možné přeskládat do různých tvarů. Modulární systém navrhly ve spolupráci s hlavním designérem značky Mmcité Davidem Karáskem.