Oscarové nominace nejvíce přejí černobílému Mankovi, na Česko se nedostalo

Americká Akademie filmového umění a věd oznámila nejužší nominace na ceny Oscar za rok 2020. Nejčastěji, konkrétně desetkrát, padl název dramatu Mank. Poprvé v téměř stoleté historii Oscarů se v nominacích na nejlepší režii objevila jména dvou žen. Český zástupce, drama Šarlatán, hlasováním akademiků do finálního výběru nepostoupil.

Deseti nominacemi favorizovaný snímek Mank natočil David Fincher. V černobílém filmu nahlíží na Hollywood třicátých let očima scenáristy H. J. Mankiewicze, jehož ztvárnil Gary Oldman. Sarkastický alkoholik právě dokončuje jedno ze zásadních děl světové kinematografie – Občana Kanea.

Mank je také jedním z osmi titulů, mezi nimiž se rozhodne o nejlepším filmu loňského roku. Z reálných osudů vychází také další dva snímky.

V dramatu Jesus and the Black Messiah se režiséři Will Berson a Shaka King zaměřili na příběh informátora Billyho O'Neala, který prý FBI donášel na Stranu černých panterů. V The Trial of the Chicago 7 se režisér Aaron Sorkin vrací do roku 1968, kdy se protest proti sjezdu demokratů zvrhl ve vlnu násilí a střety s policíí. 

Do finálové osmičky patří také drama The Father s Anthonym Hopkinsem, roadmovie Nomadland s Frances McDormandovou o současných kočovnících či Minari o korejských přistěhovalcích v USA. Do výběru se dostal i krimithriller Promising Young Woman a hudební Sound of Metal.

Herecký Oscar pro Sachu Barona Cohena či Olivii Colmanovou

Mezi herci Oscara mohou převzít Riz Ahmed, Anthony Hopkins, Gary Oldman, Steven Yeun a in memoriam Chadwick Boseman. Herec, který nedávno podlehl rakovině, už za výkon ve snímku Ma Rainey's Black Bottom obdržel posmrtně Zlatý glóbus. Pokud mu akademie přidá i Oscara, bude teprve třetím hercem oceněným po smrti (po Peteru Finchovi za snímek Network z roku 1976 a Heathu Ledgerovi, jemuž akademie přiřkla sošku za Jokera v Temném rytíři z roku 2008).

Nominace na Oscara mají dva herci z dramatu The Father (režie: Florian Zeller): Anthony Hopkins a Olivia Colmanová v rolích otce a dcery
Zdroj: Facebook/The Father

Ve vedlejší roli vyhlíží ocenění herci Sacha Baron Cohen, Daniel Kaluuya, Leslie Odom Jr., Paul Raci a Lakeith Stanfield. Z hereček zaujaly v hlavních rolích Viola Davisová, Andra Day, Vanessa Kirbyová, Frances McDormandová a Carey Mulliganová. Ve vedlejší roli si konkurují Maria Bakalova, Glenn Closeová, Olivia Colmanová, Amanda Seyfriedová a Yuh-Jung Youn.

Bez Šarlatána

Mezi nominovanými tituly nakonec nezazněl název koprodukčního dramatu Šarlatán, vycházejícího se skutečného osudu léčitele Jana Mikoláška. Snímek polské režisérky Agnieszky Hollandové zastupoval Česko v kategorii nejlepší cizojazyčný film. Oscar ocenil českou kinematografii naposledy před necelým čtvrtstoletím, kdy si pro sošku dojel Kolja v režii Jana Svěráka.

Letošní cizojazyčný Oscar může skončit v Rumunsku (Collective), Hongkongu (Better Days), Tunisku (The Man Who Sold His Skin) či v Bosně a Hercegovině (Quo Vadis, Aida?). Nominace doplňuje ještě dánský snímek Another Round (Chlast), o němž se mluví už od vítězství v Evropských filmových cenách, takzvaném evropském Oscarovi.

Historický úspěch pro režisérky

Režisér Thomas Vinterberg se dostal i do letošních nominací za režii. Spolu s Davidem Fincherem, Leem Isaacem Chungem a porvé v oscarové historii byly do této kategorie vybrány dvě ženy. Přitom v téměř stoleté historii Oscarů se nominaci za režii podařilo získat pouze pěti ženám.

Nominace na nejlepší režii: Lee Isaac Chung, Emerald Fennellová, David Fincher, Thomas Vinterberg a Chloé Zhaoová
Zdroj: AP/ČTK

Letos se z takového ohodnocení své práce mohou těšit debutující Emerald Fennellová (Promising Young Woman) a Chloé Zhaoová (Nomadland) – tato Američanka s asijskými kořeny je navíc první ženou jiné barvy pleti, která kdy za režii byla nominována. The New York Times upozorňuje, že o co největší diverzitu, pokud jde o barvu pleti, se snažili akademici i v dalších kategoriích.

Filmy z kin i ze streamu

Oscarové vítěze svět pozná 25. dubna. Ceremoniál, původně plánovaný na únor, se totiž posunul kvůli pandemii. Ta zasáhla také do pravidel. Akademie pustila do soutěže i snímky uvedené na streamovacích službách, jakým je třeba favorizovaný Mank. Vede Netflix, který je zastoupen pěttřiceti nominacemi (což je o jedenáct více než v loňském ročníku), z toho dvě má v kategorii „nejlepší film“.

„Dokonce i tituly jako Nomadland od Searchlight Pictures a Judas and the Black Messiah od Warner Bros. pravděpodobně sledovalo víc lidí na streamu než v omezeném počtu v kinech,“ předpokládá The New York Times v souvislosti s koronavirem. Dříve mohly na Oscara pomýšlet pouze filmy, které byly promítány nejméně sedm dní v kině.

  • Nejlepší film:
    The Father
    Judas and the Black Messiah
    Mank
    Minari
    Nomadland
    Promising Young Woman
    Sound of Metal
    The Trial of the Chicago 7
  • Režisér:
    Thomas Vinterberg (Another Round)
    David Fincher (Mank)
    Lee Isaac Chung (Minari)
    Chloé Zhao (Nomadland)
    Emerald Fennell (Promising Young Woman)
  • Herec v hlavní roli:
    Riz Ahmed (Sound of Metal)
    Chadwick Boseman (Ma Rainey's Black Bottom)
    Anthony Hopkins (The Father)
    Gary Oldman (Mank)
    Steven Yeun (Minari)
  • Herečka v hlavní roli:
    Viola Davisová (Ma Rainey's Black Bottom)
    Andra Day (The United States v. Billie Holiday)
    Vanessa Kirbyová (Pieces of a Woman)
    Frances McDormandová (Nomadland)
  • Carey Mulligan („Promising Young Woman“)
  • Herec ve vedlejší roli:
    Sacha Baron Cohen (The Trial of the Chicago 7)
    Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah)
    Leslie Odom Jr. (One Night in Miami)
    Paul Raci (Sound of Metal)
    Lakeith Stanfield (Judas and the Black Messiah)
  • Herečka ve vedlejší roli:
    Maria Bakalova (Borat Subsequent Moviefilm)
    Glenn Closeová (Hillbilly Elegy)
    Olivia Colmanová (The Father)
    Amanda Seyfriedová (Mank)
    Yuh-Jung Youn (Minari)
  • Animovaný film:
    Onward
    Over the Moon
    A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon
    Soul
    Wolfwalkers
  • Adaptovaný scénář:
    Sacha Baron Cohen aj. (Borat Subsequent Moviefilm)
    Christopher Hampton a Florian Zeller (The Father)
    Chloé Zhaoová (Nomadland)
    Kemp Powers (One Night in Miami)
    Ramin Bahrani (The White Tiger)
  • Původní scénář:
    Will Berson a Shaka King (Judas and the Black Messiah)
    Lee Isaac Chung (Minari)
    Emerald Fennellová (Promising Young Woman)
    Darius Marder, Abraham Marder (Sound of Metal)
    Aaron Sorkin (The Trial of the Chicago 7)
  • Dokument:
    Collective
    Crip Camp
    The Mole Agent
    My Octopus Teacher
    Time
  • Cizojazyčný film:
    Another Round (Dánsko)
    Better Days (Hongkong)
    Collective (Rumunsko)
    The Man Who Sold His Skin (Tunisko)
    Quo Vadis, Aida? (Bosna a Hercegovina)
  • Nominace v dalších kategoriích