Tom a Jerry se vracejí ve filmu. Slavná dvojice se nepřátelí už od čtyřicátých let

Horizont ČT24: Tom a Jerry se vrací na filmová plátna (zdroj: ČT24)

Slavná dvojice Tom a Jerry se vrací v novém celovečerním filmu. V posledních letech se ze společných dobrodružství vytrácel jeden z tradičních prvků – násilí. Stejně tak většina aktuálních dětských pořadů je o poznání krotší. V novém snímku si však kreslená zvířátka opět budou dávat co proto.

Hra na honěnou mezi slavnou kočkou a myší pro kocoura Toma většinou končí tragicky, a to už přes 80 let. Slavná dvojice se poprvé objevila na stříbrném plátně v roce 1940. Teď se oba vracejí s novým příběhem a spolu s jejich pošťuchováním se vrací i drobné násilí.

Jako v klasických groteskách se nevyhýbají vzájemnému mlácení po hlavě nebo spouštění závaží jeden na druhého. Jádro zápletky zůstává desítky let podobné. Kocour chce sníst nebo zabít myšáka Jerryho, který chce Toma naopak potrápit nebo zesměšnit. Obě postavy si škodí v takové míře, kterou by většina dnešních autorů považovala za nevhodnou. Vytáhly proti sobě několikrát i střelné zbraně.

„Myslím, že fakt, že ti dva nemluví a své pocity dávají najevo násilím, je v tuto chvíli tak osvěžující vidět. Lidé díky těmto postavičkám mohou upustit od frustrace,“ říká Colin Jost, který hraje v novém filmu jednu z vedlejších postav.

V 70. letech přišla změna a slavná dvojice se změnila, více se kamarádila. Její odkaz přesto zůstal. Inspirovali se jí i animovaní Simpsonovi, kteří násilí ve zvířecích skečích dotáhli až k absurdnu v seriálové parodii Itchy a Scratchy.

Tvrdé rány přesahující fyzikální zákony rozdávaly i jiné animované postavičky jako například pták Uličník i králík Bugs Bunny. I přes vzájemnou averzi ale Tom a Jerry nakonec dál zůstávají kámoši jak hrom.