Sex i covid ve městě. Televizní tvůrci řeší, jestli má pandemie zasáhnout i fiktivní příběhy

„Nesmíme to říct, odkázat na to, vysvětlit, proč jsme dál od sebe, než je běžné,“ říká komik James Acaster ve vystřižené scéně z nové série britského soutěžního pořadu Hypothetical. Spolumoderátor Josh Widdicombe se totiž právě zmínil o pandemii covidu-19. Scénu na svém twitterovém účtu zveřejnila sama televizní stanice Dave. List The Guardian přivedla k zamyšlení, jestli zkušenosti ze života v pandemii televizní tvůrci chtějí, nebo nechtějí zahrnovat do nových pořadů.

„Nesmíme o tom mluvit. To je doporučení od stanice,“ tvrdí také James Acaster v komické scéně v souvislosti s covidem-19. I když jde v tomto případě o humor, podle Guardianu autoři televizních počinů před podobným dilematem – pokud jim koranavirové restrikce dovolí vůbec točit – momentálně opravdu stojí.

„Nejde o to, aby se to absolutně za žádných okolností nezmiňovalo,“ komentuje Acasterův výrok Richad Watsham z UKTV, mateřské společnosti stanice Dave. „Jde o to ty zmínky minimalizovat. Když jde o komedii a zábavu, vždycky jsme měli za to, že lidem zprostředkováváme únik,“ vysvětluje Watsham.

Zábava, nebo realita?

To je podle britského listu jádro problému: televize chce odrážet realitu života diváků a zároveň od ní nabídnout únik. Zatímco pořady typu Hypothetical mohou na virus zapomenout a soustředit se na zábavu, v případě komedií a dramat ze současnosti už pandemii tak snadno ve fiktivních příbězích ignorovat nemůžou.

„Opravdu nemáme zásadní potřebu to v dramatech zmiňovat,“ nesouhlasí Watsham. „Všichni jsme zvyklí, že si před televizi sedáme ve snaze žít na chvilku v jiném světě. Takže jsem rád, že koronavirus naše dramata nereflektují,“ dodává.

S tím souhlasí i Nicola Shindlerová, výkonná ředitelka Quay Street Productions z Manchesteru. „Mám pocit, že teď i v dohledné budoucnosti chtějí diváci utéct od nepříjemných skutečností a připomenout si, jaký byl život a jaký zase bude,“ uvádí. Pandemií se prý bezprostředně nebude zabývat ani nadcházející řada seriálu Boj o moc. Herečka Sarah Snooková v rozhovoru pro časopis Variety uvedla, že „o tom ten pořad není“.

Pandemie zasáhla Sex ve městě i Chirurgy

Naopak koronavirové téma podle všeho nemine návrat seriálu Sex ve městě. Příběh čtyř kamarádek, které se nebojí rozebrat cokoliv, co se týká vztahů, se má po bezmála dvaceti letech dočkat pokračování. Sarah Jessica Parkerová, představitelka hlavní hrdinky Carrie, se nechala v lednu slyšet, že koronavirus bude „samozřejmě součástí příběhu“ nové série. Ta se totiž bude odhrávat v současném New Yorku a život tamních obyvatel je epidemií ovlivněn.

Podobně otázku nahlíží i scénáristé amerického sitcomu Superstore. Odehrává se ve velkém supermarketu a zobrazuje každodenní život obyčejných lidí. Covid byl proto v popředí šesté série, která se ve Spojených státech začala vysílat loni v říjnu. O měsíc později se na americkou stanici ABC sedmnáctou sérií vrátil seriál z lékařského prostředí Chirurgové. Hlavní hrdinka, doktorka Meredith Greyová, vážně onemocní a nemocnici zaplaví příval pacientů s covidem-19.

Podle Guardianu výkonná producentka Krista Vernoffová při promýšlení dějové linie této série údajně navrhovala, aby se Chirurgové tématu koronaviru úplně vyhnuli. Zvítězil ale argument, že v seriálu z nemocničního prostředí nejde ignorovat největší zdravotnickou událost poslední doby. 

Vakcíny může koupit country zpěvačka

Některé komedie, které nemají ambice komentovat stav společnosti, se ale podle Guardianu nebojí vážné téma pojmout odvážně. Kupříkladu sitcom o politice v Los Angeles Mr. Mayor od americké komičky Tiny Feyové vstoupil na televizní obrazovky letos v lednu a odehrává se ve světě po pandemii. Tvůrci to jednoduše vyřešili tím, že vakcínu pro všechny nakoupila zpěvačka country a známá mecenáška Dolly Partonová.