Nominace na Zlaté glóby vede Mank, televizní kategorie si nasadily Korunu

Nominace na Zlaté glóby vede se šesti zmínkami historické drama Mank. V kategoriích televizní tvorby dominoval seriál Crown (Koruna). Ceny se budou udílet 28. února. Podoba ceremoniálu zůstává stále otázkou, není ale příliš pravděpodobné, že by si vítězové mohli trofeje převzít osobně.

Film Mank natočil David Fincher o scenáristovi kultovního filmu Občan Kane Hermanu Mankiewiczovi. Nominován je v kategorii nejlepší drama. O tento titul se bude ucházet také  satira Emeralda Fennela na téma fenoménu MeToo s názvem Promising Young Woman či snímek Nomadland (režie: Chloé Zhaoová), v němž Frances McDormandová kočuje Amerikou.

Do výběru se dostal také The Trial of the Chicago 7 režiséra Aarona Sorkina, který se vrací k protestu proti sjezdu demokratů v roce 1968. Pětici uzavírá The Father. Otcem se v dramatu Floriana Zellera stal Anthony Hopkins, jeho dceru hraje Olivia Colmanová. 

Seriál Koruna, který ovládá televizní nominace, sleduje osudy britské královské rodiny. V kategorii dramat mu konkuruje Lovecraft Country z doby rasové segregace v Americe, The Mandalorian ze světa Star Wars, kriminální Ozark a mysteriózní drama Ratched o temné zdravotní sestře.

Herecké glóby může obdržet třeba Viola Davisová, Vanessa Kirbyová, Gary Oldman nebo in memoriam Chadwick Boseman. Cena za přínos kinematografii bude patřit Jane Fondové.

Nominace znamenají také úspěch pro společnost Netflix, která je zastoupena hned několika tituly. 

Shoda s Oscary?

Předávání Zlatých glóbů se považuje za zahájení sezony hollywoodských ocenění a také za jedny z cen, které vedou k dohadům, jaké snímky by mohly uspět na Oscarech. Prestižní ceny zveřejní 9. února shortlist, 15. března pak budou následovat nominace.

Česko zastupuje koprodukční drama polské režisérky Agnieszky Hollandové Šarlatán. Český podíl se najde také ve slovenském kandidátovi, jímž je Zpráva Petera Bebjaka inspirovaná skutečným příběhem o útěku z Osvětimi.