Nové depozitáře Národní galerie budou „neviditelné“ a z vepřovic

Národní galerie v Praze představila podobu nového depozitáře. Moderní areál by měl vyrůst postupně v průběhu sedmi let v pražských Jinonicích. Budova za 1,3 miliardy nebude fungovat jen jako sklad, ale také jako dílna a prostor pro veřejnost.

Národní galerii dlouhodobě chybí kapacity. Vystavuje necelé procento sbírek, na čtyři sta tisíc děl zůstává v přeplněných depozitářích. „Když instituce dosáhnou určitého bodu, už se nemohou dál rozvíjet. To je ten moment, kdy dojde k naplnění depozitářů,“ podotýká ředitelka galerie Alicja Knastová. 

Depozitáře i restaurátorské dílny

Do nového prostoru v Jinonicích přesune Národní galerie nejen své sbírky, ale také třeba laboratoře, digitální centrum a restaurátorské ateliéry. „Měly by zde být i veřejně přístupné depozitáře, kde návštěvníci uvidí, co se děje mimo výstavní prostory,“ doplnil ředitel odboru ochrany sbírkového fondu NG Dušan Perlík. 

„Máme obrovské požadavky týkající se kapacity těchto míst,“ připouští Knastová, „ale myslím, že architekti svým přístupem dokázali budovu zneviditelnit v prostředí, kde se bude nacházet.“

Národní galerie představila podobu nových depozitářů (zdroj: ČT24)

Materiál ideální pro umělecká díla

V soutěžním dialogu zvítězil návrh studia JIKA-CZ. Nízkoenergetická budova by měla být nenápadná a především flexibilní. „Spodní část se dá měnit, zatímco část s depozitářem zůstává vždycky nedotknutá,“ upřesnil architekt Jan Kubát. 

Podstatnou roli hrají také materiály. Vedle betonu autoři vítězného návrhu použili i nepálené cihly. „Nepálená přírodní hlína, vepřovice, je něco, co nás provází už tisíce let. A pro umělecká díla je to naprosto ideální prostředí,“ nepochybuje hlavní inženýr JIKA-CZ Jiří Slánský. 

Vítězný i další dva soutěžní návrhy si bude moci veřejnost prohlédnout po znovuotevření výstavních prostor ve Veletržním paláci, hlavním sídle Národní galerie. Jeho rekonstrukce je dalším velkým projektem, který NG čeká, až bude zprovozněn nový depozitární areál.