Do provozu kin i příprav festivalu se v Karlových Varech promítá nejistota

Festival i kina v Karlových Varech jsou pořád v nejistotě (zdroj: ČT24)

Návrh na změnu systému PES v týdnu naznačil možnost, že by se kina, za přísných opatření, mohla divákům otevřít už ve čtvrtém stupni. Žádný přesný výhled ale kinaři nemají, některé biografy se přitom za současné situace potýkají s udržením existence. Nejasná budoucnost například komplikuje fungování kina Drahomíra v Karlových Varech. Mimo jiné se v něm promítá během tamního filmového festivalu.

Karlovarské kino Drahomíra mělo od loňského jara zavřeno celkem šest měsíců. Závěrečné titulky tu naposledy běžely 12. října. Provozovatel Dalibor Chum od státu čerpá pomoc jen na zaměstnance, ostatní výdaje pokrývá ze svého. „Každý měsíc musíme platit padesát tisíc korun. Přiznávám, že už jsme na hraně. Jsme loď, která se potápí,“ obává se. 

Negativní test jako vstupenka do kina

V posledním návrhu vlády na úpravu systému PES se objevilo, že kina – ale také třeba divadla – by mohla ve čtvrtém stupni otevřít. Ovšem za přísných podmínek.

Například v hledišti by usedli jen diváci s negativním testem na koronavirus, ne starším než 48 hodin, kino ale zároveň smí naplnit jen pětinu své divácké kapacity. Mnohým biografům se za takových omezení otevřít nevyplatí. „Máme kapacitu 123 diváků, pro nás by bylo potřeba zhruba padesát procent,“ zmiňuje například Chum. 

Navíc provozovatelé nemají ani přibližný odhad, kdy by mohli s projekcemi začít. „Otevření kin a multikin bude závislé na aktuální epidemické situaci, protiepidemickém systému a také na doporučení epidemiologické skupiny. O finální podobě kin a multikin rozhodne vláda. Předjímat, kdy by se tak mohlo stát, je v tuto chvíli předčasné,“ vyjádřila se mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. 

Festival se připravuje… na všechny možnosti

Kino Drahomíra je také jedním z kin, které využívá Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. V tomto lázeňském městě se ale naposledy konal předloni, pětapadesátý ročník museli pořadatelé zrušit, stejně jako náhradní, „půltý“ ročník.

Jestli se filmové hvězdy a fanoušci sejdou letos, není stále jasné, i když přípravy pokračují. „Všichni pochopitelně vidí, že opatření se rozvolňují velice pomalu, takže musíme být připraveni na všechny možné eventuality,“ podotýká mluvčí přehlídky Uljana Donátová. Zatím organizátoři počítají s tím, že filmový svátek Vary zaplní od 2. do 10. července.