Zemřel Vojtěch Steklač, autor Boříkových lapálií

Ve věku 75 let zemřel spisovatel a překladatel Vojtěch Steklač. O jeho úmrtí informoval Havlíčkobrodský deník. Steklač psal hlavně knížky pro děti, nejznámější je série Boříkovy lapálie, příběhy čtveřice kamarádů z pražských Holešovic.

Steklač se narodil v Příbrami, dětství prožil v Praze. Vystudoval sociologii a filozofii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Řadu let byl redaktorem dětských časopisů Ohníček a Pionýr, kde zastával i pozici šéfredaktora.

K psaní pro děti ho přivedl zákaz

„Největší inspirací byla práce v dětských časopisech. Museli jsme reagovat na to, co děti skutečně chtějí číst, ne to, co by bylo dobré, aby četly. A to formovalo i deformovalo mé psaní,“ přiznal Steklač v rozhovoru pro televizní pořad Barvy života. 

Boříkovy lapálie s ilustracemi Adolfa Borna
Zdroj: Albatros Media

Původně přitom zamýšlel psát pro dospělé. „S tím byly komplikace, dostal jsem na začátku normalizace zákaz, ale ten se netýkal tvorby pro děti. Takže do mého osudu politika zasáhla příjemným způsobem, vlastně mi určila cestu, za kterou jsem vděčen,“ prohlásil.

Boříkovy lapálie

Čtenářům se do paměti zapsal především knihami o Boříkovi a jeho „pekelné třídě“. Dobrodružství klukovské party se inspirovalo slavným francouzským vyprávěním o Malém Mikulášovi.

Steklačovy příběhy se začaly od roku 1970 objevovat v časopise Ohníček. Později vyšly v několika edicích i knižně. V roce 2006 nakladatelství Albatros jeho příběhy shrnulo do kompletního souboru Velké Boříkovy lapálie. Ilustracemi Steklačovy příběhy doprovázel nejčastěji Adolf Born.

Scenáristou a autorem detektivek

V 90. letech se Steklač začal spisovatelské dráze věnovat naplno, zároveň působil jako televizní scenárista. Napsal i scénáře k seriálu a televiznímu filmu o Boříkových lapáliích. „Problém je vždycky v tom, najít dětské herce. Jednoho geniálního kluka najdete, ale aby to byla parta, to se ne vždycky podaří,“ posteskl si.

Rád si prý proto odběhl do jiného žánru, mimo jiné psal detektivky jak pro dospělé, tak pro malé čtenáře. Jeho jméno je uvedeno u seriálu Nováci, spolupracoval také třeba na pohádkové komedii Kačenka a strašidla.

Významný obyvatel Havlíčkovy Borové

Několik desítek let byl svázaný s městysem Havlíčkova Borová na Vysočině, kde měl chalupu.

„Byl zvyklý tu trávit každý rok období od jara do podzimu. Dá se tedy říci, že velká část jeho obsáhlého díla vznikla právě u nás. Vojtěch Steklač Havlíčkovu Borovou miloval a navždy bude patřit k významným jejím obyvatelům. Čest jeho památce,“ uvedl městys na Facebooku ke spisovatelovu úmrtí.

Rozhovor s Vojtěchem Steklačem (2006) (zdroj: ČT24)