Měsíční stín dopadl na představy o komiksu. Poprvé i česky

Komiks Měsíční stín vyšel poprvé i česky (zdroj: ČT24)

Když na konci osmdesátých let vyšel Měsíční stín, změnil pohled na to, jak má vypadat komiks a jakým tématům se může věnovat. Příběh od amerického scenáristy J. M. DeMatteise a kreslíře Jona J Mutha se nedávno poprvé dočkal také českého překladu.

DeMatteis se rozhodl hlavního hrdinu pojmenovat podle skladby Cata Stevense – Moonshadow, tedy Měsíční stín. Ideální jméno pro potomka hippiesačky, kterou unese mimozemská loď a která otěhotní s jedním z jejích obskurních pasažérů. 

Když pracuje podvědomí

Měsíční stín se v osmdesátých letech stal jedním z komiksů, které nejenže nejsou pro mladší děti, ale navíc si troufnou hovořit o základních existenciálních otázkách. DeMatteis přešel od příběhů o Spidermanovi, jež dříve také psal, k surreální sérii o dospívání v kulisách science-fiction. A s četnými přesahy do poezie a filozofie. 

Při psaní nechal pracovat svoje podvědomí se všemi jeho obsesemi. Měsíční stín tak prochází řadou náročných iniciačních zkoušek. „Zvláštní je vztah hlavního hrdiny s podivným přisprostlým chlupatým tvorem v buřince, do něhož si projektuje svého otce,“ prozradil vydavatel českého překladu Václav Dort.

Je, nebo není to komiks?

Formou je podle něho Měsíční stín něco mezi literaturou, grafickým románem, komiksem a ilustrovanou knihou. Dílo bývá také označováno za první akvarelem namalovaný americký grafický román. Výtvarnou stránku obstaral Jon J Muth. „Je zajímavé, že za třiačtyřicet let od vzniku se tomuto komiksu nikdo nedokázal ani přiblížit,“ myslí si Dort.

Autoři komiks nepojímají tradičně jako akční filmovou sekvenci, obraz někdy předbíhá text a přímo s ním nesouvisí. „Bořili jsme hranice. Pamatuju, že různí umělci říkali: Tohle není komiks! Ale co je vlastně komiks? Slova a obrázky,“ vzpomínal na reakce dnes sedmašedesátiletý DeMatteis. „Nevím, jak u ostatních, ale u mě změnil představu o tom, jak má komiks vypadat.“

Některé pasáže pobuřovaly

Přestože je na současnou dobu kniha poměrně cudná,  po vydání vzbudila vedle nadšených ohlasů také pobouření. „Je o dospívání mladého muže, takže se nevyhne pasážím, kdy poznává své vlastní tělo. Prodejci komiks nechtěli prodávat. Jedna prodejkyně dokonce došla do Marvelu za marketingovou ředitelkou a nutila ji nahlas číst některé pasáže, ta to samozřejmě odmítla,“ popisuje Dort některé vyhrocené reakce. 

Přesto Měsíční stín postupně vydala tři velká nakladatelství. V českém vydání mu ale bylo zřejmě dopřáno největší péče. Ke čtenářům se dostal po barevných korekcích a v nebývale velkorysém formátu.