Britský průmysl se veze na nové filmové vlně

Britskému filmovému průmyslu se daří (zdroj: ČT24)

Britský filmový průmysl navzdory pandemii zažívá rozvoj. V zemi mají vzniknout nová studia, která pokryjí zvyšující se zájem o natáčení, především ze strany streamovacích platforem. Přibývá také zájemců, kteří se kinematografii chtějí věnovat profesně.

Pozornost diváků k Britským ostrovům přitáhla v poslední době série Koruna (The Crown), která je pohledem do soukromí královské rodiny.

Společnost Netflix, jež za ní stojí, nedávno oznámila, že za rok 2020 utratila v Británii jednu miliardu dolarů, tedy dvojnásobek oproti roku 2019. Vedle Koruny tomu napomohly také seriál Sexuální výchova a adaptace populárního Sapkowského fantasy příběhu Zaklínač. 

Že právě jim pandemie pomohla, potvrzuje třeba Jeremy Rainbird, spolumajitel Twickenham Studios v západní části Londýna. Do jednoho z nejstarších filmových studií na světě, kde se natáčel třeba Blade Runner Ridleyho Scotta, investoval loni v únoru. Teď plánuje další expanzi. „Miliony lidí sedí doma. Poptávka po obsahu je nejvyšší, co kdy byla, a britský filmový průmysl se na ní veze,“ očekává.

Roste zájem o studia

Zvětšovat se v několika následujících letech budou studia nejen v okolí Londýna. Stavět se začíná také v Liverpoolu. Ze zchátralé budovy ze třicátých let má do roku 2023 vzniknout „nový Hollywood“.

„Poptávka po studiích je velmi vysoká. Máme také daňové úlevy pro produkce, které sem přicházejí,“ dodává lokační manažer z liverpoolské filmové kanceláře Kevin Bell. 

Filmaři se nemusí bát ani nedostatku profesionálů. Liverpoolská univerzita mluví o výrazně rostoucím zájmu o filmové obory. „A nejsou to jen mladí lidé, tedy tradiční studenti, ale také studenti netradiční – lidé, kteří třeba už měli nějakou kariéru, ale rozhodli se přejít k filmu a televizi,“ doplnila Rachel McLeanová z Liverpoolské univerzity Johna Moorese.