Klip týdne: Taylor Swift jako Alenka v říši divů

Své fanoušky překvapila tento týden americká zpěvačka, textařka a skladatelka Taylor Swift. Několikanásobná držitelka Grammy totiž vydala své již druhé letošní album, jež podpořila úvodním singlem Willow.  Vydání nového alba pak ohlásila pouhý jeden den dopředu.

Po Folklore, jež vyšlo koncem července letošního roku, překvapila Taylor své fanoušky vydáním již druhého letošího studiového alba, jež spatřilo světlo světa 11. prosince. Na sesterském albu Evermore se stejně jako v případě toho předchozího podílel prakticky stejný tvůrčí tým, včetně ústřední dvojice Aaron Dessner a Jack Antonoff. 

Doprovodný vizuál k úvodní skladbě Willow volně navazuje na předchozí Cardigan a stejně jako v mnoha předchozích případech si jej režírovala zpěvačka sama. Jejím protějškem je pak ve videu její tanečník a partner z koncertních pódií Taeok Lee. 

Až pohádkový charakter vizuálu evokuje Alenku v říši divů, místo do známé králičí nory však Taylor vstupuje do kouzelného světa pomocí klavíru, nasledujíc zlatou nit, jež ji zavede na roztodivná místa. Pozornému divákovi však neuniknou skryté odkazy na zpěvaččin osobní i profesionální život.  

K tomu, co vedlo k vydání již druhého letošního alba, sama zpěvačka uvádí: „Abych to řekla poetičtěji, připadá mi to, jako bychom stáli na kraji folklorních lesů a měli na vybranou: buď se otočit a vrátit se, nebo se vydat dál do lesa této hudby. Rozhodli jsme se zatoulat hlouběji.“

Na svém Twitteru pak zpěvačka nezapomněla poděkovat svým spolupracovníkům, jež ji při režírování vlastního videa „pomáhali a vedli“, a neopomenula ani zdravotníky, kteří zajistili veškerá bezpečnostní opatření, aby vizuál mohl vzniknout.

Taylor Alison Swift (*13. prosince 1989) je americká zpěvačka, textařka, skladatelka a herečka.
Vyrůstala ve Wyomissing v Pensylvánii a ve čtrnácti se přestěhovala do Nashville v Tennessee, kde začala svou hudební kariéru jako country zpěvačka. Podepsala smlouvu s nezávislým vydavatelstvím Big Machine Records a stala se nejmladší písničkářkou, která kdy byla najata vydavatelstvím Sony/ATV Music Publishing. Již po vydání svého prvního eponymního alba (Taylor Swift) v roce 2006 se stala hvězdou country hudby. Třetí singl „Our Song“ z ní udělal nejmladší zpěvačku, která bez cizí pomoci napsala a vydala píseň, která se umístila na prvním místě žebříčku Billboard Hot Country Songs. V roce 2008 získala nominaci na cenu Grammy v kategorii Best New Artist (Nejlepší nový umělec).
Taylor Swift je často popisována jako „America's sweetheart“ (miláček Ameriky) a je známá písněmi, ve kterých často zpívá o lásce. Jako textařka byla oceněna asociací Nashville Songwriters Association a organizací Songwriters Hall of Fame. Mezi další úspěchy Taylor Swift patří deset cen Grammy, dvacet tři American Music Awards, sedm Country Music Association Awards, šest Academy of Country Music Awards a třináct BMI Awards. Za dobu své kariéry již prodala přes 22 milionů alb a přes 50 milionů písní stažených on-line. Kromě své hudební kariéry si Taylor Swift vyzkoušela i roli herečky, objevila se v jedné epizodě Kriminálky Las Vegas v roce 2009, v komedii Na svatého Valentýna (2010) a v animovaném filmu The Lorax (2012). Forbes odhaduje, že si za svou kariéru vydělala přes 165 milionů dolarů. Za rok 2013 vydělala 40 milionů dolarů (téměř 789 milionů korun), což bylo nejvíc mezi lidmi v hudební branži. V roce 2020 byl její majetek odhadnut na 360 milionů dolarů.
Podporuje umělecké vzdělávání, dětskou gramotnost, přispívá na pomoc při přírodních katastrofách, podporuje práva LGBT a charitu pro nemocné děti.

Diskografie: 
Taylor Swift (2006)
Fearless (2008)
Speak Now (2010)
Red (2012)
1989 (2014)
Reputation (2017)
Lover (2019)
Folklore (2020)
Evermore (2020)

Zdroj: Wikipedia

Taylor Swift
Zdroj: Evan Agostini/APInvision/ČTK