Klip týdne: Je nějaký život na Marsu? ptá se Yungblud

Novinku v podobě skladby Mars představil v pátek britský zpěvák, rapper a textař Yungblud. Skladba, stejně jako několik předchozích, pochází z chystaného alba Weird!

Nejnovější muzikantův počin nese jméno Mars a je to emotivní, silná skladba založená na příběhu trans ženy, kterou Yungblud potkal na Vans Warped Tour v roce 2018.

„Vyprávěla mi, jak s ní její rodiče přišli na představení a jak jim pohled na naši komunitu pomohl pochopit, že její vystoupení jako trans není jen fáze – taková skutečně byla,“ vysvětluje. „Rozplakalo mě pomyšlení, že bychom mohli mít takový vliv a změnit vnímání lidí jen tím, že budeme sami sebou,“ upřesňuje zpěvák.

Jak zpěvák vysvětluje na sociálních sítích, video, jehož je sám autorem, zachycuje boje, stres a pocit zkázy, které mnozí z nás pociťují každý den.

„… od rasové nerovnosti přes útlak vůči komunitě lgbtqia+ až po transfobii, popírání změny klimatu a další věci. My budeme ti, kdo to změní. Existuje nějaký život na Marsu? Ano, my jsme život, my jsme tady,“ uvádí Yungblud ve svém prohlášení na Twitteru. 

„Album je úhledná whisky, necenzurovaná verze mého života: mluví o osvobození ve smyslu sexu, mé identity a mého duševního zdraví, stejně jako lásky, zlomeného srdce, sebepoškozování, sebevraždy, deprese… je to jako série Skins. Chci, aby to bylo naivní a plné rozporů. Tahle deska kašle na to, co si o ní lidi myslí, protože říká posluchači, o čem život doopravdy je. Vedu dialog se svou fanouškovskou základnou, který nám umožňuje říkat, co si myslíme – bouříme se proti myšlence, že říkat, co si myslíme, je špatné,“ prozradil o novém albu zpěvák v květnovém rozhovoru pro Kerrang!

Kdyby šlo vše podle plánu, fanoušci si mohli Weird! užívat již dnes. Bohužel kvůli prodlevám v produkci během pandemie koronaviru musel Yungblud alias Dominic Harrison posunout jeho vydání na 4. prosince. V současné době si zájemci mohou užít alespoň jeho virtuální digitální turné Weird Time Of Life, jež odstartovalo 17. listopadu. 

Yungblud, rodným jménem Dominic Richard Harrison (*5. srpna 1997 v Doncasteru), je britský zpěvák, rapper a textař.

Už ve dvou letech se začal učit hrát na kytaru a v deseti začal psát vlastní písničky. V šestnácti se přestěhoval z rodného Doncasteru do Londýna, aby mohl začít budovat svou kariéru. V té době vydal také jednu popovou písničku ještě pod přezdívkou Harrison, která se do jeho diskografie nepočítá. Poté začíná jeho kariéra jakožto Yungblud.

První EP již se svým osobitým stylem vydal v roce 2018 a neslo název „YUNGBLUD“. Ještě v témž roce vydal první album s názvem „21st Century Liability“. Velký úspěch také sklidila skladba „11 Minutes“, kterou nazpíval společně se svojí bývalou přítelkyní Halsey. Jednou z jeho aktuálně nejznámějších písní je skladba „Parents“, která je součástí EP „the underrated youth“. To vyšlo v roce 2019. 

Yungblud je také proslaven tím, že na koncertech se nebojí mimo jiné vystupovat například v sukni či šatech. Stojí si totiž za tím, že by se nikdo neměl bát být sám sebou.

Jeho fanoušci se označují jako „Black hearts club“. Tato komunita lidí povětšinou zastává shodné názory, které Yungblud propaguje. Především vzájemná tolerance či možnost být sám sebou. Je mezi nimi zastoupena také značná část lidí například i z komunity LGBT.

Zdroj: Wikipedia

Yungblud
Zdroj: ČT24/Facebook