Gorbačov se v novém dokumentu vyjadřuje k minulosti i současnosti

Vitalij Manskij natočil dokument o Michailu Gorbačovovi (zdroj: ČT24)

Na mezinárodním festivalu dokumentů v Amsterdamu měl ve čtvrtek on-line premiéru nový film o Michailu Gorbačovovi. S politikem, za jehož éry došlo k jaderné havárii v Černobylu i k rozpadu Sovětského svazu, natáčel Vitalij Manskij.

Manskij je ruský dokumentarista ukrajinského původu, momentálně žije v Lotyšsku. Na Východě hledá také témata pro své snímky, které často vznikají s koprodukční podporou České televize a jsou uváděny i na tuzemských festivalech.

Čeští diváci tak mohli vidět jeho pohled do života v KLDR (V paprscích slunce) nebo příběhy lidí žijících podél transsibiřského plynovodu (Roura). Naposledy před dvěma lety představil na karlovarském festivalu Svědky Putinovy, dokument o začátku éry současného ruského prezidenta.

Antická tragédie

S někdejším sovětským lídrem, autorem perestrojky, který pomohl zbořit komunistický východní blok, se Manskij setkával necelé dva roky. „Je můj hrdina,“ přiznává. Devětaosmdesátiletý politik žije na okraji Moskvy i veřejného zájmu. „Žije životem starého, ale úspěšného muže, který toho hodně dokázal. Změnil svět dvacátého století,“ shrnuje Manskij.

„Dal lidem svobodu a oni ho teď proklínají. To se mi zdá jako antická tragédie,“ poznamenává režisér. Podle něj je dnes Gorbačov životem unavený muž, který pustil štáb do svého světa osamělosti, frustrace, ale i radosti ze svobody.

Člověk za mramorem

„Jednou bude mít Gorbačov pomníky po celém světě. Někdy vzniknou brzy, jinde – jako v Rusku – to bude trvat mnohem déle, než lidé pochopí, co všechno tento muž udělal pro historii. Ale já jsem chtěl za studeným bronzem nebo mramorem vidět člověka, který se rozhodl učinit svět lepším místem k životu,“ říká Manskij. 

Do tuzemských kin by měl snímek s názvem Gorbačov. Ráj vstoupit na jaře, podle českého koproducenta (kterým je vedle ČT také Hypermarket Film) ideálně v březnu – u příležitosti Gorbačovových devadesátých narozenin.