Thálie za výkony v činohře získali Groszmannová a Štěpán, v muzikálu zaujali Stárková a Režný

Ceny Thálie za mimořádné výkony v činohře dnes získali Tereza Groszmannová a Petr Štěpán. Groszmannovou ocenili za titulní roli Mirandolíny v inscenaci Národního divadla Brno. Štěpán si odnesl skleněnou plastiku se stylizovanou hereckou maskou za roli Satana v inscenaci Ztracený ráj (Zpráva o člověku) Městského divadla Brno. Pro Štěpána, který už je držitelem muzikálové Thálie za rok 2007, to je druhé ocenění.

V případě Groszmannové porota ocenila, že se v jejím provedení „při vší bujaré komediálnosti neztrácí subtilní melancholická nota“. Štěpán podle poroty předvádí v Satanovi „důkladně vystavěnou studii silné a mocné bytosti, která nemá démonické rysy, naopak zosobňuje to, co je na zlu přitažlivé“.

Za mimořádný výkon v oboru muzikál dostala Thálii Erika Stárková za roli Dívky v inscenaci Lazarus pražského Divadla Komedie. Stárková podle poroty kraluje nejen herecky s vnímavostí a dojmem bezprostřední iluze, ale též pěvecky. Ocenila její pojetí písně Life on Mars od Davida Bowieho, které je podle poroty vrcholem představení.

V téže kategorii z mužů uspěl Pavel Režný, cenu obdržel za roli Smrti v inscenaci Elisabeth Divadla J. K. Tyla Plzeň. Režný podle poroty předvádí komplexní výkon, nezaváhal podle ní ani ve velmi náročných pozicích.

V kategorii opera převzala cenu Jana Šrejma Kačírková za roli Julietty v inscenaci Tři fragmenty z Juliette/Lidský hlas Národního divadla Brno. Soprán Šrejmy Kačírkové podle vyjádření poroty oplývá jiskrností a dramatickou naléhavostí. Vyjádřila podle ní jak rozverně bezstarostnou ženskou koketerii Julietty, tak osamělost ženy, jež se při snaze o záchranu vztahu zmítá mezi zoufalstvím a záblesky naděje. 

Z mužů obdržel cenu Lukáš Zeman za roli Hraběte Almavivy v inscenaci Figarova svatba Slezského divadla Opava. Zeman podle poroty dominoval v roli hraběte jako „žárlivý rozzuřený pruďas i záletný proutník“.

Cenu za mimořádný výkon v oboru balet, tanec a pohybové divadlo dostala stejně jako loni Alina Nanu za roli Taťány v inscenaci Oněgin Národního divadla Praha. Podle poroty zúročila své sólistické zkušenosti a prokázala vzrůstající úroveň svého interpretačního umění.

V témže oboru z mužů uspěl Ondřej Vinklát s rolí Josefa K. v inscenaci Kafka: Proces Národního divadla Praha. Vinkláta porota řadí v tanečním oboru k absolutní špičce, je všestranným umělcem, má vynikající techniku a energii.

Cenu Thálie v kategorii loutkové divadlo získal herec Ondřej Nosálek za roli Zátopka v inscenaci Zá-to-pek! z repertoáru divadla Minor Praha. Pro Nosálka je podle poroty charakteristické maximální nasazení a soustředěnost. V inscenaci podle ní předvádí další ze svých komplexních hereckých výkonů kombinujících loutkoherectví a prvky fyzického divadla. 

V kategorii alternativní divadlo uspěl Jakub Gottwald za inscenaci Ur-fascism projektu STK Theatre Concept a Krajinou přílivu Praha.

Vyhlášena byla též Cena Thálie pro mladého umělce do 33 let, kterou získal Josef Láska z Východočeského divadla v Pardubicích. Cenu České akademie divadelníků za mimořádný přínos českému divadelnímu umění obdržel Jaroslav Vostrý. Cenu za šíření divadelního umění v televizi obdržel kameraman Josef Špelda. Působí také jako pedagog na FAMU, natočil například Saturnina.

Nejvíce nominací mělo Národní divadlo Praha

„V užších nominacích se objevilo jednadvacet divadel, nejvíce nominací, deset, získalo Národní divadlo Praha, o jednu méně plzeňské Divadlo J. K. Tyla a osm Národní divadlo moravskoslezské Ostrava,“ uvedl prezident Herecké asociace Ondřej Kepka.

Již dříve pořádající Herecká asociace oznámila, že ceny za celoživotní dílo získají v činohře Hana Bauerová a Josef Abrhám, Jan Malík za operu, tanečnice Aneta Voleská a muzikálová herečka Hana Talpová.

Letos se Thálie vyhlašovaly po sedmadvacáté. Kvůli koronavirové pandemii se vyhlašování konalo v on-line přenosu ze studia BEA channel v Olomouci. Nominovaní se připojovali prostřednictvím videopřenosu.

  • Činohra:
    Tereza Groszmannová: titulní role v inscenaci Mirandolína autora Carla Goldoniho, Národní divadlo Brno
    Petr Štěpán: role Satana v inscenaci Ztracený ráj (Zpráva o člověku) autorů Johna Miltona a Dodo Gombára, Městské divadlo Brno
  • Opera:
    Jana Šrejma Kačírková: role Julietty a sopránu v opeře Bohuslava Martinů a Francise Poulenka Tři fragmenty z Juliette/Lidský hlas, Národní divadlo Brno
    Lukáš Zeman: role hraběte Almavivy v opeře Wolfganga Amadea Mozarta Figarova svatba, Slezské divadlo, Opava
  • Muzikál, opereta a jiné hudebně-dramatické žánry:
    Erika Stárková: role Dívky v muzikálu Lazarus, Městská divadla pražská, Praha
    Pavel Režný: role Smrti v muzikálu Elisabeth, Divadlo J. K. Tyla, Plzeň
  • Balet, tanec a pohybové divadlo:
    Alina Nanu: role Taťány v inscenaci Oněgin, Národní divadlo Praha
    Ondřej Vinklát: role Josefa K. v inscenaci Kafka: Proces, Národní divadlo Praha
  • Alternativní divadlo:
    Jakub Gottwald: performerský výkon v inscenaci Ur-fascism, STK Theatre Concept a Krajinou přílivu Praha
  • Loutkové divadlo:
    Ondřej Nosálek: role Zátopka v inscenaci Zá-to-pek!, Minor, Praha
  • Ceny za celoživotní mistrovství:
    Hana Talpová – muzikál
    Jan Malík – opera
    Aneta Voleská – balet
    Hana Bauerová – činohra
    Josef Abrhám – činohra
  • Cena pro mladého umělce do 33 let:
    Josef Láska, Východočeské divadlo Pardubice
  • Cena České akademie divadelníků za mimořádný přínos českému divadelnímu umění:
    Jaroslav Vostrý, dramaturg, režisér a pedagog
  • Cena Thálie za šíření divadelního umění v televizi:
    Josef Špelda, kameraman