Filmová upoutávka týdne: Dánský Předposlední slibuje mysteriózní odkaz na Kafku

Celovečerní debut režiséra a scenáristy Jonase Kærupa Hjorta Den Næstsidste (Předposlední) by měl mísit hororové výjevy s bizarním „kafkovským“ humorem. Hlavním hrdinou je inspektor vody, který zůstane lapen v temném labyrintu spolu s jeho excentrickými obyvateli.

Protagonistou snímku je bezejmenný a zcela obyčejný inspektor, který dostane za úkol zkontrolovat měřiče vody v odloučené budově. Jakmile místo najde a vstoupí do gigantického domu, ztratí se v jeho nepřehledných a temných chodbách. Pomoc nenajde ani u obyvatel – ti naopak ještě více přispívají k jeho zhoršujícímu se duševnímu stavu. Inspektor tak při svých pokusech odejít postupně ztrácí samotnou představu o realitě.

„Skrze absurditu a černý humor odráží Předposlední příběh našeho zoufalého světa. Strach, beznaděj, nedbalost, pocit opuštění, nejednoznačnost, nelítostná objektivita – to vše užíváme, abychom diváky konfrontovali s nimi samými,“ cituje portál Firstshowing.net režiséra.

Ukázka se sestává ze statických záběrů na mnohé obyvatele ústřední budovy. Prostory charakterizuje jednoduchost a všudypřítomná temnota. Podle oficiální synopse se inspektor bude snažit s obyvateli vyjednávat a plnit jejich přání, aby mu odemkli hlavní vchod. Postavy filmu nemají jména a jsou označováni různými tituly – například „Nevěsta“, „Soudce“ nebo „Účetní“.

Nový talent dánské kinematografie?

Předposlední je pro Jonase Kærupa Hjorta sice celovečerní debut, evidentně v něm ale rozvíjí osobní styl, kterým se vyznačoval jeho předchozí středometrážní film Om en måned (Za měsíc) z roku 2017. Půlhodinový počin vyprávěl o skupině dělníků, kteří na nedefinovaném místě čekají na další úkoly. Jakmile se ze dnů stanou týdny, získají nový pohled na své životy a rutinu, do níž se dostali. Film slavil úspěch na mnoha festivalech.

V roce 2013 Hjort uvedl krátkometrážní film Brat (Spratek), který se zaobíral dvojicí pojišťovacích podvodníků a tragédií, která je potká.

Role inspektora se zhostil Dán Joen Højerslev. Populární herec se objevoval například ve dvou sériích oceňovaného historického seriálu Cesty Páně (2017–2018). V českých kinech byl Højerslev k vidění v kriminálním filmu Složka 64 (2018), který byl natočen podle bestselleru Jussiho Adlera-Olsena, a také ve snímku Darkland (2017).

Předposlední bude mít světovou premiéru na „áčkovém“ festivalu v Tallinnu. Datum širšího uvedení zatím nebylo oznámeno.