Lynch se podělil o Místo snění. Navrhuje v něm nábytek a vzpomíná na Československo

Vyšla kniha o Davidu Lynchovi (zdroj: ČT24)

Snímky Sloní muž či Modrý samet a seriál Městečko Twin Peaks patří bez nadsázky ke kultovním počinům filmové a televizní tvorby. Pod jejich scénářem a režií je podepsán David Lynch. Tvorbu i život amerického tvůrce přibližuje kniha Místo snění. Kombinace biografie a memoárů vyšla nedávno také v českém překladu.

Své vidění představil Lynch světu v roce 1977 celovečerním debutem Mazací hlava. „Ten film musel napsat nějaký šílený, bizarní člověk s narušenou myslí,“ komentoval snímek jeden z tehdejších diváků. Znepokojující noční můra ale osobitému filmaři otevřela cestu mezi uznávané tvůrce. Jeho další počin, Sloní muž, získal osm oscarových nominací. A následovaly další tituly, které jsou dnes už filmovou klasikou: Lost Highway, Mulholland Drive, Modrý sametZběsilost v srdci.

O dětství i Československu

Je to jako vyprávět někomu sen, prožitek stejně nikdy nesdělíte, říká o svých filmech sám Lynch v Místě snění. Knihu napsala novinářka Kristine McKennová, vycházela z více než stovky rozhovorů s Lynchovými přáteli, příbuznými, agenty i s herci v jeho filmech. Do textu nicméně vstupuje s komentáři i Lynch.

Českým čtenářům Místo snění zprostředkovává překlad Michala Prokopa a Lucie Kořínkové. „Dozví se relativně hodně o Lynchově dětství a mládí, kde celá řada věcí z jeho představivosti bere svůj počátek. Knížka mapuje nejen jeho filmovou tvorbu, ale také jeho tvorbu výtvarnou nebo se zmiňuje o jeho návrhářství nábytku,“ prozradila překladatelka.

Modrý samet (1986, režie: David Lynch)
Zdroj: MFF Praha – Febiofest

Čtenář narazí i na režisérovy vzpomínky na komunistické Československo. „Lynch tady natáčel soundtrack k Modrému sametu, spolupracoval s českými hudebníky. Vzpomíná na atmosféru normalizační Prahy, protože konvenovala atmosférám, které on vytváří ve svých filmech,“ podotýká Kořínková.

Gratulace od Lynche

Lynchova fantazie ovlivňuje i další generace filmařů, včetně českých. Například drama Schmitke, které Štěpán Altrichter natočil v krušnohorských mlhách, byl kritiky přirovnáván právě k poetice slavného amerického režiséra. Ten svému českému kolegovi dokonce zatelefonoval. „Myslel jsem, že je to nějaký kamarád, co si ze mě dělá srandu. On mi pak jenom pogratuloval,“ potvrzuje Altrichter. 

Sám Lynch nenatočil žádný celovečerní film už čtrnáct let, naposledy přišel s thrillerem Inland Empire. Nedávno se ale aspoň vrátil do města Twin Peaks s psychedelickou třetí sérií tohoto seriálu. Své fanoušky čtyřiasedmdesátiletý režisér také zásobuje krátkými snímky a pravidelně na internetu podává hlášení o počasí a také o svých myšlenkách a snech.