Bronzový skateboardista dostane nové ruce a možná pojede na olympiádu

Do parku Folimanka by se mohla vrátit socha skateboardisty (zdroj: ČT24)

Bronzová socha skateboardisty, která stála do roku 2008 v parku Folimanka pod Nuselským mostem, se dočká opravy. Skupina nadšenců vybírá peníze na její obnovu a chce ji vrátit na původní místo. Socha by se tak v pražském parku mohla znovu objevit v příštím roce.

Bronzový skateboardista stál v parku pod Nuselským mostem od roku 1982. V Československu tehdy tento sport znalo jen pár nadšenců, prkno s kolečky si proto autor sochy Jaroslav Hladký musel vyzkoušet sám. „Pak jsem šel za propagátorem skateboardingu, který odebíral časopisy, kde bylo spousta krásných obrázků,“ dodává sochař k inspiraci. 

Na Folimance balancoval  skateboardista čtvrtstoletí. V roce 2007 mu ale neznámý vandal uřízl ruce a o rok později radnice Prahy 2 sochu odklidila do depozitáře. Zhruba po dvanácti letech ji z prachu skladiště vysvobodil Pavel Friš. „Oslovil jsem pana Hladkého, zda existuje nějaká šance, že bychom sochu mohli opravit. Slíbil nám, že si budeme moci vykopat sádrový model u něj na zahradě,“ prozradil, co následovalo.

V zemi se ale našlo už jen torzo, sochař se proto nakonec rozhodl, že ruce sochy vymodeluje znovu. Stejně jako původní socha i ta nová by se měla odlévat ve slévačské dílně v Lysolajích. Radnice Prahy 2 ale peníze na opravu sochy nemá, dočasně ji proto zapůjčila České asociaci skateboardingu, která vypsala veřejnou sbírku. Z cílové částky 250 tisíc se už podařilo vybrat polovinu. 

Opraveného skateboardistu by iniciátoři opravy chtěli představit na olympiádě v Tokiu, protože tam by se tato disciplína měla dočkat své olympijské premiéry. Následně se počítá s návratem sochy do parku Folimanka.