Tip z iVysílání: Jak se žije s Alzheimerem? Dokument sdílí zkušenost čtyř rodin

Celý dokument Život s Alzheimerem (foto: Jan Kadeřábek) (zdroj: ČT24)

Jako příspěvek k Mezinárodnímu dni Alzheimerovy choroby uvedla Česká televize nový dokument Život s Alzheimerem. Přehrát ho lze i v iVysílání. Snímek nechce encyklopedicky vysvětlovat, co tato nemoc obnáší, ale zaznamenává osudy rodin, jejichž členům zasáhla do života.

Alzheimerova choroba je nejčastější příčinou demence. Neurodegenerativní onemocnění mozku provází postupná ztráta myšlení, paměti, úsudku i orientace a vede k závislosti nemocného na každodenní pomoci jiného člověka.

„Mnozí Alzheimerovu chorobu stále vnímají jako stigma. Ale lidé, se kterými jsme natáčeli, jsou přesvědčeni, že o problémech se má mluvit a že jejich zkušenosti mohou pomoci dalším, kteří jsou ve stejné situaci jako oni anebo se do takové situace někdy v budoucnu dostanou,“ podotýká režisér a scenárista dokumentu Petr Slavík. 

Ne diagnóza, ale život

Záměrem dokumentaristů ale není popsat „diagnózu Alzheimerova choroba“. Snímek Neobjasňuje příčiny jejího vzniku, nepřibližuje její průběh a stádia, neobsahuje ani výpovědi lékařů a dalších odborníků. Natáčení se soustředilo výhradně na všední život čtyř rodin, které se doma starají o své nemocné blízké. Štáb s nimi trávil čas od Velikonoc do Vánoc minulého roku.

Natáčení dokumentu Život s Alzheimerem
Zdroj: Jan Kadeřábek/ČT

„Dokument se snaží hlavně podat zprávu o lidech, kteří o pacienty pečují. Co to pro ně znamená, jak zvládají psychické odcházení blízkých. Je to jeden z nejtěžších momentů, kdy vaše milovaná bytost je stále tady, ale její mozek už vlastně nikoliv,“ upřesňuje kreativní producentka Martina Šantavá.

„Cílem filmu je ukázat život s člověkem postiženým Alzheimerovou nemocí se všemi problémy a těžkostmi, které s sebou nese. A že za určitých podmínek je možný a lidé se ho nemusí bát. A také, že vedle významu pro nemocné, tedy pocitu jistoty a bezpečí, který je pro ně obrovsky důležitý, může mít svůj jistý přínos i pro samotné pečující,“ dodává Petr Slavík.