Český Krumlov s českými umělci. Mezinárodní hudební festival se přizpůsobil situaci

Hudební festival v Českém Krumlově má sice v popisku „mezinárodní“, devětadvacátý ročník, který namísto léta nakonec začíná 18. září, se ale soustředí na domácí interprety a hudebníky. Pořadatelé změnou programu reagovali na aktuální epidemiologickou situaci. Mottem letošního festivalu tedy je „Český Krumlov s českými umělci“.

„Naše největší přání bylo festival zachovat, a nepřerušit tak osmadvacetiletou tradici. To se nám povedlo. Řekli jsme si, že nečekanou a tíživou situaci zvládneme. Uskutečněním festivalu bychom rádi podpořili i město Český Krumlov a českou hudební scénu. Líbí se nám spojení Český Krumlov s českými umělci a přizpůsobili jsme tomu celý program,“ uvedl prezident festivalu Jaromír Boháč.

Program tak obstarají tuzemští pěvci, instrumentální sólisté, orchestry a komorní soubory. Festivalová premiéra například čeká klavíristu Ivo Kahánka, který 3. října ročník uzavře. „Z českých orchestrů přijala naše pozvání Česká filharmonie v čele se svým šéfdirigentem Semjonem Byčkovem. Ta se na krumlovský festival vrátí po dlouhých šestnáci letech. Návštěvníci se mohou těšit i na violoncellistu Jiřího Bártu nebo na večer plný filmových melodií v podání Severočeské filharmonie Teplice,“ upozorňuje na další program Boháč.

Ivo Kahánek
Zdroj: Dušan Martinček/Ivo Kahánek

Operní galakoncert chystá také tenorista Pavel Černoch a odbočkou mimo vážnou hudbu bude společné vystoupení Marka Ztraceného, Ondřeje G. Brzobohatého a Ondřeje Rumla.

Vivaldi, Vltava a vor

Kvůli posunutí festivalu z léta na podzim se koncerty odehrají v interiérech krumlovského zámku. Pět největších koncertů budou pořadatelé streamovat, aby oslovili víc diváků, než je kapacita pěti set lidí.

Jeden z večerů se ale odehraje venku. „Spojili jsme tři V – Vivaldiho, Vltavu a vor. Na ten nastoupí Jihočeská filharmonie pod vedením dirigenta Jana Talicha, propluje městem a zahraje Čtvero ročních dob od Antonia Vivaldiho,“ popsal netradiční koncert Boháč.

S podobným a nijak nesouvisejícím konceptem letos přišel i pražský festival Struny podzimu. Vivaldiho na Vltavě v tomto případě ale zahraje britský houslista Daniel Hope za doprovodu Epoque Orchestra.