Festival Divadlo si vystačí s prezidentkami z Brna, světcem ze Slovenska a transkami z Ostravy

V Plzni začíná mezinárodní festival Divadlo. I když „mezinárodní“ je letos kvůli pandemii covidu-19 méně, než pořadatelé původně zamýšleli. Nicméně i osmadvacátý ročník uvede nejen to, co stojí za povšimnutí z uplynulé sezony na českém divadle, ale zároveň představí aktuální zahraniční produkci. Navzdory redukci program sestává z padesáti představení od osmadvaceti souborů.

Ze zahraniční scény do západočeské metropole dorazí Slovenské národní divadlo. Na poslední chvíli ale pozměnilo program a místo inscenace Dnes večer nehrajeme uvede hru Nepolepšený světec. Z Francie do Plzně zamířil ředitel festivalu v Avignonu Olivier Py s hravou hudební inscenací Triumf lásky.

Naopak tři hosté účast odmítli s odůvodněním, že by je po návratu čekala karanténa. Zrušeno je hostování švýcarského režiséra Mila Raua a polského divadelníka Jana Klaty a nepřijede ani kanadský „mág divadelní iluze“ Robert Lepage, který měl letošní ročník zahájit. O úvod festivalu se nakonec postará Národní divadlo s novinkou Stát jsem já.   

Výběr z české scény

Domácí program se vyznačuje žánrovou pestrostí: od opery a komorního muzikálu přes loutky k nejvíce zastoupené činohře. Z Brna třeba přijede Městské divadlo s Žebráckou operou, Husa na provázku s Donem Quijotem inscenovaným jako televizní diskuse a HaDivadlo s komedií Wernera Schwaba Prezidentky.

Z hlavního města své inscenace kromě Národního přivezou Městská divadla pražská, Divadlo pod Palmovkou nebo Buchty a loutky. Divadlo Petra Bezruče z Ostravy se představí oceňovanou hrou Transky, body, vteřiny podle životního příběhu atletky Zdeny Koubkové.