Filmová upoutávka týdne: Dystopické sci-fi LX 2048 zavede do spalující budoucnosti

Nový vědeckofantastický snímek LX 2048 prezentuje v ukázce děsivý budoucí svět, v kterém se lidstvo postupně uzavírá do virtuální reality. Pod denním světlem ho totiž čeká život ohrožující nebezpečí.

Písmena „LX“ z titulního filmového názvu značí pilulku lithia, která v roce 2048 představuje denní léčivo každého člověka. „001LithiumX“ brání depresi, ke které inklinuje celá populace. Ozonová vrstva lidským přičiněním zřídla natolik, že sluneční paprsky nenávratně ožehávají kůži. Logickým řešením se stal noční život a únik do virtuální reality.

Adam Bird (James D’Arcy) je jedním z mála, kteří se v ochranném obleku stále vydávají do denního světla. Brzy ovšem zjistí, že má nemocné srdce a díky vládnímu pojistnému plánu bude po smrti nahrazen svým vylepšeným klonem. Adam se ale nevzdává a vydává se hledat řešení, které by mu mohlo prodloužit život.

Zápletka filmu notně připomíná sci-fi koncepty ze seriálu Black Mirror (2011–2019) nebo například americký film Marjorie Prime (2017), který se zaobíral holografickou rekonstrukcí zesnulých. Dle upoutávky nebude ani LX 2048 šetřit na demonstraci působivých moderních technologií.

Posily od Avengers, Star Wars i od Borgiů

Scenáristou i režisérem filmu je původem izraelský rodák Guy Moshe. V roce 2006 uvedl svůj první celovečerní film – drama Holly o přátelství dvanáctileté vietnamské dívky a dealera kradeného zboží. Podstatně větší produkci měl na svědomí v roce 2010 s akčním fantasy Bunraku, ve kterém hráli Josh Hartnett, Woody Harrelson nebo Demi Mooreová. Od té doby Moshe nic nenatáčel, produkoval však díla jiných režisérů a podílel se na scénáři k hororu Grizzly zabiják (2015).

Brit James D’Arcy byl od devadesátých let k vidění v desítkách rozmanitých rolí. Jen za posledních pět let hrál ve sci-fi sester Wachowských Jupiter vychází (2015), v adaptaci kriminálního bestselleru Sněhulák (2017) a válečném dramatu Dunkerk (2017). V seriálu Agent Carter ztělesnil Edwina Jarvise, věrného komorníka rodiny Starkových, z které vzešel sám Iron Man, a stejné cameo měl i v Avengers: Endgame (2019).

Ve vedlejší roli uvidíme v LX 2048 herečku Ginu McKeeovou, která je známá například ze seriálů Borgiové (2011–2013) nebo Bodyguard (2018). Anna Brewsterová zase hrála v historické sérii Versailles (2015–2018) a mihla se i coby informátorka Prvního řádu ve Star Wars: Síla se probouzí (2015). 

LX 2048 bude mít premiéru na VoD službách jako Amazon či iTunes 25. září 2020.