Soundtrack Poděbrady nachystal show Alfonse Muchy a filmové melodie Ondřeje Soukupa

Michal Dvořák představuje program Soundtracku Podběbrady 2020 (zdroj: ČT24)

Jedeme dál! Hlásí v podtitulu pátý ročník festival Soundtrack Poděbrady. Přehlídka filmové hudby a multimédií se letos uskuteční v omezené podobě, aby dodržela protikoronavirové omezení při pořádání kulturních akcí. Od 27. do 30. srpna nicméně nabídne mimo jiné předpremiéru multimediální show iMucha nebo filmovou hudbu Ondřeje Soukupa v symfonické úpravě.

Program otevřou české swingové melodie v podání Petra Soviče a skupiny Gramofon. Úvodní večer také vystoupí v lázeňském parku Michal Hrůza. S kapelou připomene skladby pro filmy a zároveň zahraje novinky z posledního alba Světlo do tmy. 

Páteční večer patří předpremiéře vizuálního projektu iMucha, který je provázaný s aktuální výstavou Muchových děl v pražském Obecním domě. Díla secesního umělce, ať už plakáty, šperky nebo výjevy z cyklu Slovanské epopeje, převádí multimediální show na velkoformátové projekce.

„Pokusíme se přinést ochutnávku tohoto světového projektu, v němž Muchovi hlas propůjčil Pierce Brosnan, v českém jazyce Jiří Dvořák. Originální je i forma prezentace, budeme promítat na stěny zámku a ozvučíme několik kilometrů v okolí,“ přibližuje představení organizátor festivalu Michal Dvořák. Premiéra celé show je plánována na květen příštího roku v O2 areně v Praze.

Filmové melodie Ondřeje Soukupa

Po dvou letech se s výběrem svých nejznámějších melodií vrátí do Poděbrad hudební skladatel Ondřej Soukup. Divákům nabídne ukázky filmových skladeb a české kinematografie v provedení Filharmonie Hradec Králové. Zazní melodie ze snímků Kolja, Vratné lahve, Tmavomodrý svět, Akumulátor 1 nebo Nejasná zpráva o konci světa. Na diváky čeká také hudba a filmové záběry z připravovaného filmu Juraje Jakubiska Perinbaba a dva světy, který bude mít premiéru v prosinci letošního roku.

Finálovým koncertem letošního ročníku Soundtracku bude v neděli odpoledne vystoupení písničkáře Xindla X. Všechen program se odehrává open air a je přístupný zdarma. Projekty, které se do omezené verze Soundtracku letos nevešly, zařadí festival do příštího ročníku.