Nic není beznadějné, říká Mallory z dokumentu Heleny Třeštíkové

Po osudech Marcely, Reného nebo Katky, které se zdály více či méně bezvýchodné, nabízí hrdinka nového dokumentu Heleny Třeštíkové naději, že lze změnit svůj život i v okamžiku, kdy má člověk pocit, že všechno už je dávno ztracené. Snímek Mallory představila na festivalu v Karlových Varech dokumentaristka i spolu s hlavní protagonistkou, kterou sledovala třináct let.

Poprvé se setkaly v roce 2002 při natáčení filmového cyklu o ženách závislých na drogách. Mallory byla příkladem matky, která po narození dítěte skoncovala ze dne na den se závislostí. „Vzhledem k tomu, že jsem procházela terapeutickou léčbou, kde člověk otevírá celé své nitro před skupinou úplně cizích lidí, tak pro mě natáčení zas tak těžké nebylo,“ neměla prý Mallory problém mluvit o svých problémech před kamerou.

Její život po odchodu z chráněného bydlení jí rozhodnutí zůstat „čistá“ neusnadňoval. Po konfliktech s přítelem přišla o střechu nad hlavou a musela se odloučit i od svého syna. A navíc ji při snaze odrazit se ode dna čekal nekonečný boj s úřady. „Návrat do společnosti byl drsný,“ říká Mallory. „Když jsem se naučila zvládat chutě a stres při výchově dítěte, dávat každodennímu dni správný rytmus, narazila jsem na spoustu překážek a nedůvěru okolí. Pokud chceš sociální byt, musíš mít stálý příjem ze zaměstnání, což je s malým dítětem bez střechy nad hlavou nereálné. Poslední kapkou byl pokus získat holobyt v komplexu pro neplatiče, kámen úrazu byl totiž v tom, že jsem nebyla neplatič.“

Dnes Mallory studuje na střední škole obor sociální činnost a uplatnění našla v pomoci lidem na okraji společnosti. „Když jsem svůj život v dokumentu znovu viděla, vracela jsem se do chvil, které jsem ve své paměti chtěla potlačit. Snažím se dívat dopředu a tohle bylo otočení zpět,“ popsala své první dojmy po zhlédnutí snímku. „Vzdávala jsem se dřív často a hodně, ale můj život je teď právě o tom, že se vzdávat nehodlám,“ dodala.

„Pro mě je její příběh o vzkříšení, o tom, že je možné začít znova, a to mě ohromně inspiruje, protože si myslím, že jít dál, dívat se dopředu je téma, které si k sobě může vztáhnout každý,“ domnívá se Helena Třeštíková. Podobně vnímá dojem, který by si diváci z dokumentu měli odnést, i sama Mallory.

  • "Byla bych ráda, aby si odnášeli pocit, že nic není tak beznadějné, jak v první chvíli vypadá, aby v sobě našli sílu, která je posune dál, aby to nebrali jako snímek o tragédii, ale o síle, která v člověku opravdu je," přeje si Mallory.

Dokument o ní vznikl v koprodukci České televize, premiéru má 6. července v soutěži dokumentů na festivalu v Karlových Varech, s jehož prezidentem Jiřím Bartoškou se Mallory už jednou potkala.

„Bylo to jednou v noci, procházela jsem Karlův most jako každý večer a somrovala jsem od kolemjdoucích peníze na jídlo, na ubytovnu, na drogy. Byla jsem už tehdy tak v sedmém měsíci. Zprvu jsem si myslela, že je to nějaký podroušený turista, neboť jeho krok byl poměrně rozevlátý, ale když jsem přišla blíž, zjistila jsem, že je to pan Bartoška. Zastavila jsem ho a požádala o nějaké peníze. Podnítil mě v mém rozhodnutí přestat s drogami a udělat se sebou něco, co je správné,“ vzpomíná na setkání s ním.

Teaser: Mallory (zdroj: ČT24)

Festivalová projekce čeká Mallory ještě v úterý 7. července. V kinech se pak objeví 23. července.

Vydáno pod