Tip z iVysílání: Toho vraha dopadnu, přísahá Jack Nicholson

Z iVysílání: Přísaha (lze přehrát do 23. 8.) (zdroj: ČT24)

Sean Penn režíruje Jacka Nicholsona. V kriminálním thrilleru Přísaha, který je „příbuzným“ německého krimipříběhu Stalo se za bílého dne. Kdo snímek nestihl na obrazovce, má možnost si ho do 23. srpna přehrát v iVysílání.

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v takovém množství může být náročné. Web ČT24 proto pravidelně zveřejňuje tip na jeden záznam, který by bylo škoda si v programu uplynulého týdne nechat ujít.

Detektivkou je tak trochu už pátrání po inspiraci samotného snímku. Na začátku byl film Stalo se za bílého dne, který v roce 1958 v německo-švýcarsko-španělské koprodukci natočil Ladislao Vajda. Pod scénářem je spolupodepsaný slavný dramatik Friedrich Dürrenmatt. Ten následně příběh ze stříbrného plátna přepracoval do románu s názvem Slib. A z jeho knihy na přelomu milénia vycházeli autoři krimidramatu Přísaha, jehož se ujal režírující herec Sean Penn.

Přiznání nestačí

Základem všech příběhů je vražda malé holčičky. Nalezeno je její tělo, je třeba najít i vraha. Policejní komisař je rozhodnut vypátrat pachatele za každou cenu. Pennova verze přesadila případ ze švýcarského kantonu do americké Nevady a pozornost ze samotného zločinu přenáší na postavu vysloužilého detektiva Jerryho Blacka. Jeho představitele našli tvůrci v Jacku Nicholsonovi.

Přísaha (2001, režie: Sean Penn)
Zdroj: ČT

Brutální vražda mu na stůl spadne poslední den ve službě. Hlavním podezřelým se zakrátko stane mladý indián s popsaným rejstříkem, který se navíc ochomýtal kolem místa činu. Jeho vynucené přiznání stačí k oficiálnímu uzavření případu, ale nestačí detektivu Blackovi jako vysvětlení. S posedlou vytrvalostí proto pokračuje v pátrání, co se vlastně stalo. 

Vedle Nicholsona si v thrilleru zahráli Patricia Clarksonová, Benicio Del Toro, Aaron Eckhart či Helen Mirrenová.