Kapela Čechomor se raduje, vyklízí šuplíky a nahrává novou desku

Události: Čechomor nahrává novou desku (zdroj: ČT24)

Čechomor po dvou letech nahrává novou desku. Měla by vyjít na podzim a kapela se na ní po experimentování s hudebními nástroji vrací ke svému původnímu stylu – ke kombinaci houslí, kytary a harmoniky. V červenci se skupina vydala i na akustické turné.

Původně Čechomor novou desku vůbec neplánoval. Po vynucené pauze v karanténě se však hudebníci znovu rádi potkali ve zkušebně.

„Minulou desku jsme udělali takovou načančanou. Jmenovala se Nadechnutí a bylo to takový obrovský. Tahle deska vzniká tak, že točíme všechno, co nás napadne, a točíme ji co nejjednodušeji. Všechno vymýšlíme za pochodu a třeba večer někoho napadne nějaká písnička, tak ji druhý den natočíme,“ líčí kreativní proces houslista a zpěvák Karel Holas.

„Udělali jsme si takovou radost a ona ta radost pořád pokračuje. A tak možná i desku takhle nazveme,“ nastiňuje zpěvák a kytarista František Černý, jaký titul by nové album mohlo nést.

Za dvaatřicet let na scéně má Čechomor nasbíraný materiál do zásoby. Nejen v ojedinělé žánrové kombinaci lidových písní s rockem. „Jsou to písničky, který se nám třeba nehodily na jinou desku, protože tam jsou třeba čtyři podobného typu, tak jedna zůstane v šufleti. A to šufle jsme teďka pěkně vyprázdnili,“ vysvětluje Černý.

Rozhovor s Karlem Holasem (zdroj: ČT24)

Černý: Prožíváme nejlepší období

Původní turné se slovenskou kapelou Kandráčovci přesunul Čechomor na příští rok. Jen co mohli muzikanti odložit roušky a pozvat pět set diváků, vyjeli na menší akustické koncerty. Do kapely přizvali o generaci mladší hudebníky a vrátila se harmonika Radka Pobořila.

„Všechny písničky, které děláme, jsou hity, protože jsou prověřeny staletími. Některé jsou dvě stě let, některé jsou třeba i antické. Tak to je hit, ne? Dva tisíce let stará písnička, kterou si sem tam někdo zahraje,“ dodává Holas.

Podle kapelníka Františka Černého teď Čechmor prožívá své nejlepší období. Zaznamenává také větší zájem mladších fanoušků.