Filmová upoutávka týdne: Bojovnice Mulan se konečně chystá do světových kin

Po sérii odkladů a nejistot vstoupí očekávaný velkofilm Mulan na začátku září do distribuce. Příběh dcery čínského bojovníka, která vyráží místo svého otce do války, patří k nejdražším filmovým počinům desetiletí.

Snímek je remake animovaného filmu Legenda o Mulan z roku 1998. Stejně jako dvaadvacet let starý předobraz vypráví příběh ze starověké Číny, která se brání nájezdům hunských hord. Císař vyhlásí mobilizaci, v jejímž důsledku musí jeden muž z každé rodiny vstoupit do armády. Jakmile přijedou verbíři do vesnice dívky Mulan, hrozí odchod i jejímu nemocnému otci. Mulan se ovšem převleče za chlapce a do války vyrazí sama.  

Mulan je součástí série hraných předělávek animovaných hitů společnosti Walt Disney Pictures. V minulých letech slavily mimořádný finanční úspěch nové verze Knihy džunglí (2016), Krásky a zvířete (2017) nebo Lvího krále (2019). Profitabilní byl nicméně už původní animovaný film, který vedle rozpočtu 70 milionů dolarů utržil jen z kin více než 300 milionů. V roce 2004 na něj navázalo pokračování určené především pro trh videokazet a DVD.

Trnitá cesta do kin

První plány k realizaci hrané adaptace započaly v roce 2010. O šest let později došlo k přepsání scénáře, který měl být inspirován i originální čínskou Baladou o Mulan. Jako režisér byl původně zvažován držitel dvou Oscarů Ang Lee (Pí a jeho život /2012/), v roce 2017 však podepsala smlouvu režisérka Niki Carová (Pán velryb /2002/). Natáčení Mulan začalo v srpnu 2018 na Novém Zélandu a v Číně. S rozpočtem 200 milionů dolarů se jedná o nejdražší film režírovaný ženou.

Ačkoli měla Mulan slavnostní premiéru v Hollywoodu již letos v březnu, protiepidemiologická opatření znemožnila film uvést v široké distribuci. Světová premiéra se tak odkládala. Nakonec se došlo k rozhodnutí, že film bude ve Spojených státech amerických dostupný prostřednictvím platformy Disney+ za 29,99 dolaru, zatímco ve zbytku světa se bude promítat v kinosálech.

V dubnu 2020 bylo navíc oznámeno, že je ve vývoji i pokračování snímku. Vrátit by se tak měli i ústřední čínští herci světové proslulosti Yifei Liu, Donnie Yen nebo Jet Li.

Česká premiéra Mulan proběhne 4. září 2020.