Začíná Bohemia JazzFest (čti: jasfest). Letos on-line šíří optimismus

Interview ČT24 s Rudym Linkou (zdroj: ČT24)

V Praze měl v pondělí 27. července začít Bohemia JazzFest, patnáctý ročník jazzového festivalu se ale musel přizpůsobit pandemickým podmínkám. Jen pro letošek se přejmenoval na JasFest a „jas“ bude šířit on-line – živými přenosy z koncertů bez účasti veřejnosti. Na úvod zahrají Debbi Kahl, Miroslav Vitouš a Lenka Dusilová.

„Na konci dubna jsme si uvědomili, že nebude moc jazzových kapel, které budou moci cestovat po světě, i když jsme letos plánovali kapely z Brazílie nebo USA. Nakonec jsme se rozhodli, že budeme propagovat české muzikanty a také optimismus a radost. A nejenom jazz, ale i další žánry, jako je klasická hudba, pop music, rock, folk nebo country,“ vysvětluje organizátor festivalu Rudy Linka.

Kromě zmíněných vystoupí například i Jiří Stivín, Michal Prokop s Janem Hrubým či Antonín Gondolán. Linka se na jednom pódiu ocitne s Tonyou Graves.

Pozitivní pohled na svět potřebuje dodat i sám sobě. „Nikdy jsem nebyl tak dlouho v Česku a nedávno mi jeden člověk řekl: ‚Rudy, najednou už nejsi tak optimistický, jako jsi býval,‘“ svěřil se hudebník, který byl zvyklý pobývat ve světě, nyní ho ale protikoronavirová opatření zavřela na šumavské chalupě.

Alespoň on-line si může spolu s dalšími internetovými návštěvníky letošního JasFestu zajít postupně na koncerty v Plzni, Liberci, Domažlicích a opět v Praze. Program skončí 1. srpna v Brně.