Nesmí to být nuda, přál si Gott. Dokument Karel zveřejnil první ukázky

Události: Film o Gottovi (zdroj: ČT24)

Celovečerní dokumentární film o Karlu Gottovi nazvaný prostě Karel má konečnou podobu a jeho tvůrci zveřejnili první ukázky. Záběry se rozhodli zveřejnit symbolicky 14. července, tedy v den, kdy se Gott narodil. Snímek režisérky Olgy Malířové Špátové slibuje neobvykle osobní až intimní pohled na život slavného zpěváka, který loni zemřel. Do českých kin film vstoupí 15. října.

„Je to náš dar k narozeninám, dar, který sice nemůžeme předat osobně, který nás ale naplňuje radostí,“ říká o zveřejněné upoutávce režisérka Malířová Špátová. 

Film vznikal v průběhu celého jednoho roku. Režisérka a kameramanka zachytila zpěváka v zákulisí koncertů, při setkání s fanoušky doma i v Hamburgu, s rodinou v pražském domě nebo na chalupě, na vsi, kde trávil dětství, a na dalších místech, která sehrála v jeho životě důležitou roli.

„Olga má velký dar natáčet se svým úzkým týmem tak, že jsme se častokrát nechali unést spontánní atmosférou a přirozeně jsme ji vpustili do našeho soukromí, díky čemuž jsem se rozpovídal o tématech poměrně důvěrných. Se svým manželem, kameramanem Janem Malířem, se tak vlastně stali součástí naší rodiny,“ říkal sám Gott.

Upoutávka k filmu Karel (zdroj: Bontonfilm)

Náročný střih

Během natáčení vzniklo ohromné množství unikátních záběrů. Dát snímku Karel výslednou podobu byl proto náročný úkol, který sám o sobě trval půl roku. „První střih měl přes sedm hodin,“ vzpomíná na těžké chvíle při dokončování ve studiu Malířová Špátová.

„Musely jsme se střihačkou Šárkou Sklenářovou dále zkracovat, až jsme došli k momentu, kdy už jsme nic dalšího vystřihnout nemohly, a film měl stále přes dvě hodiny,“ pokračuje. Tvůrci museli nakonec začít vyřazovat i ty sekvence a záběry, s nimiž původně pro film napevno počítali.

„Mnoha takových částí opravdu lituji. Střih filmu byla doba, při níž se zvláštně mísila radost z práce a smutek z nutnosti některé záběry a scény oželet. Často jsme neměli daleko k slzám,“ dodává režisérka s tím, že nechtěla, aby byl snímek příliš dlouhý. Musela totiž dodržet přání hlavního aktéra. „Náš film nesmí být nuda,“ říkal během natáčení Karel Gott.