Filmová upoutávka týdne: Ruský hokej se dostává do spárů kapitalismu i mafie

Jak se ruský hokej vzpamatovával z rozpadu Sovětského svazu, napoví nový dokumentární film Red Penguins režiséra Gabea Polského. Za pomoci množství archivních materiálů přiblíží spojenectví amerického týmu Pittsburgh Penguins a neporazitelné „Rudé armády“.

Titul snímku Red Penguins odkazuje na turbulentní časy ruského hokeje na přelomu 80. a 90. let minulého století. Tehdy se patrně nejúspěšnější hokejový tým historie dostal do velkých finančních potíží. Otevření hranic však přineslo západním investorům nové možnosti – podíl v ruském hokeji tak získali Pittsburgh Penguins i herec Michael J. Fox, který je známý z trilogie Návrat do budoucnosti (1985–1990).

Ruský tým dostal v roce 1993 na starost marketingový konzultant Stephen Warshaw. Tomu se podařilo změnit fádní týmovou prezentaci v opulentní show včetně striptérek nebo soutěží o automobily Chrysler. Jak ukazuje trailer, vliv začala mít i mafie. Upoutávka navíc neopomíjí dobový kontext a do energické montáže vsazuje i tehdejší demonstrace a střety s pořádkovými silami.

Ukázka připomíná i zapojení Jaromíra Jágra mezi pittsburskými hráči. Český hokejista se objevuje na společné fotografii se Stanley Cupem, ke kterému mančaftu pomohl v letech 1991 a 1992.

Sport na pozadí politiky

Red Penguins měly světovou premiéru minulý rok na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu a dočkaly se zde pochvalných ohlasů. Recenze z časopisu The Hollywood Reporter například hovoří o „poutavém, zevrubném průzkumu průsečíku politiky a hokeje v době, kdy se Rusko po zániku Sovětského svazu snažilo udržet si rovnováhu“.

Režisér snímku Gabe Polsky má s hokejovou tematikou už jisté zkušenosti. V roce 2015 uvedla i česká kina jeho počin Rudá mašina. V něm pojednával o historii sovětského národního týmu a jak v ní šlo hledat paralely s celospolečenským vývojem. V roce 2018 měl premiéru jeho film In Search of Greatness (v překladu Hledání nejlepších), v kterém se zaobíral nejlepšími sportovci v dějinách. Ve snímku se objevili Muhammad Ali, Michael Jordan, Pelé, Wayne Gretzky nebo Roger Federer. 

Red Penguins budou mít premiéru na platformách VOD 4. srpna 2020.