Filmová upoutávka týdne: Kdo zůstane #Alive? V korejském hororu se šíří zombie virus

Před nemrtvými se dá skrýt, když ale nepřichází pomoc, promořeným ulicím se stejně člověk nevyhne. Upoutávka na jihokorejský zombie thriller #Alive slibuje akční i naléhavou vizi rozpadajícího se světa.

Krvežízniví zombiové už zanechali v jihokorejské kinematografii svou stopu. V roce 2016 útočili ve snímku Vlak do Pusanu, který mohli v kinech vidět i diváci v USA a mnoha dalších zemích. A že se tamní produkce nebojí vzrušujících žánrů dokázal i nejúspěšnější jihokorejský film minulého roku. Místy velmi napínavý a „krvavý“ Parazit utržil celosvětově přes 250 milionů dolarů a obdržel čtyři Oscary.

Trailer na hororový thriller #Alive (v českém překladu tedy #Naživu) nám ukazuje sestup města do všudypřítomného chaosu. Vypuknutí zombie nákazy tradičně učiní z populace hladová a mátoživá monstra.

První zprávy a paniku sledujeme z pohledu protagonisty Joona-Wooa (Yoo Ah-In). Ten dá na rady z hlášení a zabarikáduje se ve svém bytě. Navždy tam však vydržet nemůže, a proto spojí síly s odhodlanou sousedkou Yoo-Bin (Park Shin-Hye). Společně naplánují útěk do bezpečí.

Komerční taháky i hvězda z Cannes

Za snímkem stojí režisér Il Cho, pro kterého jde o celovečerní debut. V roce 2011 natočil dvacetiminutový film Jin a od té doby pracoval jako pomocný režisér u několika projektů. Patří mezi ně i americký thriller Chamraď (2017), který byl v Česku k vidění na Festivalu otrlého diváka.

V hlavní roli #Alive uvidíme vycházející hvězdu jihokorejské kinematografie Yooa Ah-Ina. Herec se po dobu bezmála deseti let objevuje ve výrazných rolích v úspěšných národních snímcích. Zmínit lze třeba sportovní komedii Natvrdo (2011), jež byla k zhlédnutí na Zlín Film Festivalu. Před dvěma lety se zhostil hlavní role v dramatu Vzplanutí. Příběh podivného milostného trojúhelníku se stal nejlépe hodnoceným snímkem na festivalu v Cannes a tentýž rok se promítal i v Karlových Varech.

Park Shin-hye debutovala již ve třinácti letech v jihokorejské televizi. Tím započala svou velmi produktivní hereckou kariéru, pracuje ovšem i jako modelka. Na mezinárodní streamovací službu Netflix se dostaly její seriály Pinokio (2014–2015) a Vzpomínky na Alhambru (2018–2019). V Česku byla na festivalu Filmasia k vidění ve snímku Vnitřní krása (2014) i ve svém finančně nejúspěšnějším filmu Dárek do cely č. 7 (2013). 

#Alive bude mít jihokorejskou premiéru 24. června 2020.