Filmová upoutávka týdne: Vyšinutý Russell Crowe vás naučí, jak vypadá opravdu špatný den

První filmovou novinkou, která v červenci otestuje návštěvnost amerických kin, má být nejnovější herecký počin Russella Crowea. V roli nebezpečného psychopata se rozhodne uštědřit několik krutých lekcí ženě, která mu v automobilové zácpě zkřížila cestu.

Snímek Unhinged (v překladu „Rozzuřený“ nebo „Vyšinutý“) notně připomene svou zápletkou thriller Volný pád (1993). V něm se kvůli nepříjemné dopravní zácpě zlobil Michael Douglas. Podobnou zkušenost má nyní Russell Crowe. V novém filmu režiséra Derricka Borteho si svůj hněv vybíjí na nevinné oběti – mladé matce Rachel.

Rozhněvaný řidič, který je v titulcích uveden prostě jako „Muž“, se kvůli banální rozbušce dostane do násilné spirály, ze které se zjevně nechystá odejít živý. Upoutávka ukazuje, jak ženu bez jakýchkoli zábran pronásleduje a nezastaví ho ani ztráty na životech. Trailer slibuje sugestivní vhled jak do mysli psychopata, tak jeho oběti.

Unhinged bude debutem distribuční společnosti Solstice. Právě ta rozhodla o uvedení snímku do amerických kin už 1. července. Zástupci společnosti prohlásili, že se u toho budou plně řídit bezpečnostními doporučeními.

Gladiátor i Noe

Russell Crowe zakusil na přelomu tisíciletí popularitu, která ho vynesla na pomyslný vrchol hollywoodských hvězd. Australský herec byl nominován na Oscara i Zlatý glóbus tři roky za sebou.

V roce 1999 zazářil ve filmu Insider: Muž, který věděl příliš mnoho. Sošku v branži nejcennější obdržel za výkon v mimořádně úspěšném snímku Gladiátor (2000). Jeho prohra o rok později, kdy exceloval ve filmu Čistá duše, byla v mnohých kruzích označena za nespravedlivou.

Crowe i v dalších letech střídal rozmanité herecké výzvy a ztělesnil třeba boxera Jima Braddocka (Těžká váha, 2005), legendárního zbojníka (Robin Hood, 2010) nebo biblického Noema (2014). V roce 2014 sám režíroval australské drama Cesta naděje.

Role Rachel se v Unhinged chopila herečka Caren Pistoriusová. Tu může české publikum znát z vedlejších úloh v dramatu Světlo mezi oceány (2016) či ze sci-fi Smrtelné stroje (2018). Jejího syna Kylea si zahrál Gabriel Bateman, který má s postavami v ohrožení zkušenosti z hororů Zhasni a zemřeš (2016) a Dětská hra (2019).

Pro režiséra Derricka Borteho se jedná o doposud mediálně nejexponovanější projekt. Jeho předchozí díla, hudební snímek ze sedmdesátých let London Town (2016) a gangsterský thriller American Dreamer (2018), se příliš populárními nestala.

Unhinged vstoupí do slovenských kin 27. srpna. Česká premiéra zatím nebyla ohlášena.