Ministerstvo kultury stojí o zámeček básníka Reynka. Peníze shání

Ministerstvo kultury bude usilovat o koupi zámečku v Petrkově, kde žil Bohuslav Reynek. Básníkovi příbuzní památkově chráněný objekt nyní prodávají. Pokud se podaří peníze nad rámec rozpočtu resortu získat, mohl by zámeček provozovat Památník národního písemnictví.

V domě žil básník, grafik a překladatel Bohuslav Reynek (1892 až 1971) s manželkou, francouzskou básnířkou a překladatelkou Suzanne Renaudovou, i jejich synové, fotograf Daniel a překladatel Jiří. V roce 2014 oba krátce po sobě zemřeli, nemovitost přešla na jejich potomky.

V Petrkově u Havlíčkova Brodu žije ve svém rodném domě básník a malíř Bohuslav Reynek. Byl to kdys krásný a velký selský dvůr, dnes je to smutná zřícenina, dvůr plný bahna a močůvky, drolících se zdí… Po zabrání majetku mu zbylo jen stádo ovcí, jejichž pasením se živil. Nyní dožívá svůj život v tomto bědném zbytku domova, v chudobě, meditaci a modlitbách a ryje své vidiny do měděných destiček a veršů.
Malíř Jan Zrzavý o Petrkově
počátek 60. let

V přízemí jsou dvě dvoupokojové bytové jednotky nyní využívané majiteli. K zámečku přiléhá park a hospodářská stavení, součástí prodeje jsou podle inzerátu lesy, pole a dva rybníky. Celkem jde o zhruba 92 tisíc metrů čtverečních plochy. Majitelé se pro prodej rozhodli z osobních důvodů, uvedla už dříve Veronika Reynková, vnučka známého básníka, grafika a překladatele.

O koupi se jedná s majiteli i ministryní financí

Realitní makléř, který má prodej na starost, minulý měsíc řekl, že s nabídkou oslovil i samosprávy a Národní památkový ústav. Tehdy uvedl, že vyjádření, která přišla, byla negativní. Požadovanou cenu za Petrkov realitní agentura nezveřejnila.

I podle ministerstva je po jednání s představiteli Kraje Vysočina zřejmé, že kraj Petrkov nekoupí. Ministerstvo ale stavbu považuje za kulturně velmi významný objekt, bude proto o koupi dál jednat.

Volné finanční prostředky pro koupi a provozování objektu v současné chvíli sice nemá, nicméně v nejbližší době se chystá zaslat premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministryni financí Aleně Schillerové (za ANO) oficiální dopis s žádostí o navýšení financí na pořízení Petrkova.

Petrkov jako kulturní dědictví vítá petice i Reynkova vnučka

K zachování kulturního dědictví, jímž podle ní Reynkův zámeček je, nabádá i petice, pod níž se zatím sešlo na 1300 podpisů. Vznikla začátkem května a jejími autory jsou básník a publicista Miloš Doležal, filmová dokumentaristka Ljuba Václavová a krajinářští architekti Markéta a Petr Veličkovi.

„V tomto domě se vydávaly knihy, tiskly grafiky, fotografovalo, překládala vrcholná evropská literatura, rozvíjela spolupráce s předními českými i francouzskými umělci,“ stojí v textu. Petrkovský dům byl také svědkem nacistického rabování a socialistické kolektivizace, uvedli autoři petice. Zachován by podle nich měl být podobně, jako byl svého času uchován dům Karla Čapka na Strži.

Vnučka Bohuslava Reynka Veronika Reynková by podle svých slov z minulého týdne využití domu ke kulturním účelům uvítala. „To byla prvotní myšlenka. Když je nezbytné dům prodat, aby byl veřejně přístupný,“ uvedla.