Filmová upoutávka týdne: Zpronevěru na škole se pokusí zahladit Hugh Jackman

Že i školní prostředí nabízí prostor ke zpronevěře peněz, ukáže film Bad Education (Špatná výchova). Vychází přitom ze skutečné události. V hlavních rolích se sešli Hugh Jackman, Allison Janneyová či Ray Romano.

Velký skandál se zpronevěrou na veřejných školách se odehrál začátkem tisíciletí na Long Islandu v USA. Média tehdy informovala o tom, že byl do případu zapletený sám školský šéf této oblasti Frank Tassone. Nadcházející film nabídne divákům pohled na to, jak se s tímto odhalením vypořádává.

Režíruje Cory Finley, který předtím uvedl jenom jeden film Thoroughbreds. Scénář je pak dílem Mikea Makowského, pro kterého jde o poměrně osobní téma. Studoval totiž na střední škole, které se aféra dotkla, chodil na ni navíc právě v oné době. „Byl to příběh, který mě vždycky fascinoval,“ přiblížil svou motivaci pro napsání scénáře Makowsky pro studentský list z Brown University.

Snímek si odbyl premiéru loni na podzim na festivalu v Torontu a širšího uvedení se letos dočká prostřednictvím stanice HBO, která zakoupila práva.

Školy pod dohledem Wolverina

Ústřední role se zhostil Hugh Jackman. Tento australský herec má za sebou dvě desetiletí trvající kariéru, kterou prostupuje jedna výrazná role – Wolverina ve filmech ze série X-Men. Celkem se jako mutant s drápy objevil v devíti snímcích, i když někdy šlo jen o jedinou scénu. V roce 2017 ale tuto kapitolu života uzavřel filmem Logan: Wolverine.

Vedle toho má na kontě například i romantickou komedii Kate a Leopold, hororově dobrodružného Van Helsinga, drama Dokonalý trik Christophera Nolana nebo melodrama Austrálie Baze Luhrmanna. Navíc má Jackman slabost pro zpěv a tanec, což mu vyneslo ocenění na Zlatých glóbech za muzikál Bídníci, na což navázal nominací za Největšího showmana.

Hugh Jackman
Zdroj: PETER NICHOLLS/Reuters

Po jeho boku se v Bad Education objeví Allison Janneyová, kterou mohou lidé znát z televizních obrazovek ze seriálů Západní křídlo či sitcomu Máma. Ve filmu se častěji ocitá ve vedlejších rolích (mimo jiné Americká krása, Všude dobře, proč být doma, Juno nebo Černobílý svět), ovšem v případě životopisné černé komedie Já, Tonya to pro ni znamenalo oscarové ocenění.

Televizní prostředí pak proslavilo další povědomou tvář filmu Bad Education – Ray Romano byl ústřední figurou seriálu Raymonda má každý rád. Značnou část jeho filmového portfolia pak tvoří dabing v sérii Doba ledová.