ČT mimořádně zpřístupnila 25 filmů

Česká televize ze svého videoarchivu mimořádně vybrala pětadvacet kinosnímků, které poslouží jako ohlédnutí za tuzemskou porevoluční kinematografií. Společnou mají nominaci na některou z českých filmových cen (většina dokonce ocenění i získala) a také omezenou dobu, po kterou je lze zhlédnout. V iVysílání si tyto filmy můžete přehrát jen do 12. dubna 2020.

Andělé všedního dne (2014). Alice Nellis zfilmovala bestseller Michala Viewegha o andělech, lásce a umírání. V hlavních rolích Bolek Polívka, Marián Labuda, Vojtěch Dyk, Vladimír Javorský a Eliška Křenková.

Andělé všedního dne (zdroj: ČT24)

Díra u Hanušovic (2014). Maruna (Tatiana Dyková) žije na statku s mladší sestrou Jarunou (Lenka Krobotová) a autoritativní matkou (Johanna Tesařová) a mezi několika místními neperspektivními muži aktivně hledá životního partnera. Vesnické drama s prvky černé komedie je filmovým režijním debutem Miroslava Krobota. Scénář napsal s psychologem Lubomírem Smékalem.

Díra u Hanušovic.

Fair Play (2014). Jsou hranice, za které se nejde. Judit Bárdos v hlavní roli talentované sprinterky Anny, která je v Československu osmdesátých let zařazena do programu státem řízeného dopingu. Scénář a režie: Andrea Sedláčková.

Fair Play

Fotograf (2015). Hořká komedie inspirovaná tvůrčí živelností a vztahovými karamboly významného fotografa a nevyléčitelného milovníka žen Jana Saudka. Ve filmu Ireny Pavláskové fotí Karel Roden.

Fotograf

Grandhotel (2006). Třicetiletý hotelový portýr (Marek Taclík), sympatický ztracenec, který zatím neměl holku a nikdy neopustil své rodné město. Zato ale dobře rozumí počasí, mrakům a větru. Hořkou komedii o lásce, mracích, samotě a touze splnit si své sny natočil David Ondříček. Scenárista Jaroslav Rudiš napsal i stejnojmennou prózu.

Grandhotel (zdroj: ČT24)

Jedna ruka netleská (2003). Černá komedie o nenapravitelném smolaři, který věří, že jeho karta se obrací, a Ivanu Trojanovi, který se změní v Adolfa Hitlera. Scénář Jiřího Macháčka (zahrál si i pechfogla Standu) a Davida Ondříčka (film i režíroval) slibuje množství humorných i nečekaných situací a absurdních dialogů. 

Jedna ruka netleská (zdroj: ČT24)

Kolja (1996). Zdeněk Svěrák v laskavé komedii svého syna Jana Svěráka o muži, který se domníval, že už nemůže být hůře, a netušil, že právě prožívá nejkrásnější chvíle svého života. Slavný český oscarový film, který filmoví kritici zvolili za nejlepší český snímek uplynulého třicetiletí.

Kolja (zdroj: ČT24)

Kráska v nesnázích (2006). Mladá žena (Anna Geislerová) řeší dilema mezi sexuální závislostí a zajištěnou budoucností pro sebe a své děti. Do milostného trojúhelníku se s ní zapletli Josef Abrhám a Roman Luknár. Snímek vznikl spoluprací autorského dua Jan Hřebejk a Petr Jarchovský.

Kráska v nesnázích (zdroj: ČT24)

Kvarteto (2017). Poněkud nesourodá čtveřice hudebníků na cestě za svou nejsvobodnější skladbou zažívá  řadu humorných situací, ale i nedorozumění. Až konečně jeden neplánovaný večírek přinese jistou katarzi i radost a s ní vytoužený pocit štěstí. Další film Miroslava Krobota a Lubomíra Smékala.

Kvarteto

Místa (2014). Dvěma devatenáctiletým klukům Adamovi (Vladimír Polívka) a Markovi (Jan Cina) je jejich rodiště těsné, jenže moc nevědí, co si se svými životy počít. V tu chvíli do jejich světa vstupuje dcera místního prominenta (Johana Matoušková).  Láska, zrada, pomsta a ponuré devadesátky ve filmu Radima Špačka a Ondřeje Štindla.

Místa (zdroj: ČT24)

Musíme si pomáhat (2000). Další pohled do minulosti od Petra Jarchovského a Jana Hřebejka. Tentokrát o hrdinech proti své vůli, jimiž se na konci druhé světové války stanou Boleslav Polívka a Anna Šišková.

Musíme si pomáhat (zdroj: ČT24)

MY 2 (2014). Nikdy nevíte, co vám noc přinese. Jana Plodková a Ondřej Nosálek v milostném příběhu manželky na útěku a jejího kadeřníka. Scénář k filmu napsala režisérka Slobodanka Radun se spisovatelkou Radkou Denemarkovou.

MY 2

Občanský průkaz (2010). Hořká komedie o jedné rebelii proti husákovskému socialismu a vlastní cestě k dospělosti. Film Ondřeje Trojana na motivy stejnojmenné knihy Petra Šabacha sleduje osudy čtveřice dospívajících mladíků, jejich přátel, lásek a rodičů. Od okamžiku, kdy v patnácti letech dostanou občanský průkaz, až do chvíle, kdy se v osmnácti snaží uniknout vojně a pokoušejí se získat modrou knížku.

Občanský průkaz (zdroj: ČT24)

Pelíšky (1999). Knedlík, nebo nok? Šebkovi, nebo Krausovi? Sověti, nebo Američani? Plynová, nebo elektrická trouba? Laskavý humor Petra Jarchovského a Jana Hřebejka v příběhu z ne zas až tak laskavé doby.

Pelíšky (zdroj: ČT24)

Po strništi bos (2017). Edu Součka, jeho maminku a tatínka už diváci znají z filmu Obecná škola. Děj nového, poetického snímku Zdeňka a Jana Svěrákových se vrací do dob protektorátu, kdy je rodina osmiletého Edy donucena vystěhovat se z Prahy na venkov k příbuzným.

Po strništi bos

Revival (2013). Bolek Polívka, Miroslav Krobot, Karel Heřmánek a Marián Geišberg v jednom filmu i na jednom pódiu. Čtyři stárnoucí kamarádi, jejichž rocková kapela se rozpadla v roce 1972, se pokusí o comeback. Každý má k tomu své důvody a každý z nich si stačil nastřádat své vlastní osobní průšvihy. Základ příběhu filmařky Alice Nellis.

Revival (zdroj: ČT24)

Rodinný film (2015). Zatímco rodiče se plaví na jachtě oceánem, dva teenageři zůstávají doma a stále víc se zaplétají do osidel svobody. Ve snímku Olma Omerzua hrají Karel Roden, Vanda Hybnerová, Jenovéfa Boková a také pes.

Rodinný film

Roming (2007). Jura je moderní, racionálně uvažující vysokoškolský student. Když ho jeho otec, za nímž přijel na krátkou povinnou návštěvu, požádá, aby s ním odcestoval na Slovensko za nevěstou, kterou mu ještě jako chlapci domluvil se svým nejlepším přítelem, nemůže tomu Jura uvěřit… Marián Labuda a Boleslav Polívka v komediální road movie o strastiplné cestě tří Romů z Čech na Slovensko. Podle scénáře Marka Epsteina natočil Jiří Vejdělek.

Roming (zdroj: ČT24)

Samotáři (2000). Nikdy není zcela jasné, kdo patří ke komu a kdo je právě sám…Jitka Schneiderová, Saša Rašilov, Jiří Macháček a Ivan Trojan v hořké komedii o mladých lidech, kteří se snaží na konci 20. století uprostřed velkoměsta nalézt lásku. Do absurdních situací je žene scénář Petra Zelenky a režie Davida Ondříčka. 

Samotáři (zdroj: ČT24)

Štěstí (2005). Tatiana Dyková, Pavel Liška a Anna Geislerová ve snímku o neobyčejných zázracích obyčejných lásek. Scénáře i režie se chopil Bohdan Sláma.

Štěstí

Tátova volha (2018). Matka (Eliška Balzerová) s dcerou (Tatiana Dyková) se vydávají ve starém autě za nečekaným tajemstvím a skrytými vztahy otce a manžela, který zemřel a nestačil jim říct, že měl nemanželského syna. Komedii, která dojme, natočil Jiří Vejdělek. Scénář napsal s Ivou Jestřábovou.

Tátova volha

Tmavomodrý svět (2001). Ondřej Vetchý a Kryštof Hádek se setkávají v dramatu o přátelství, hrdinství a obětech i láskách českých stíhačů ve službách RAF za druhé světové války. Divácky nejúspěšnější film roku 2001 režíroval Jan Svěrák podle scénáře Zdeňka Svěráka.

Tmavomodrý svět (zdroj: ČT24)

Venkovský učitel (2008). Gymnaziální profesor přichází učit na venkovskou školu. Doufá, že v novém prostředí se mu podaří zapomenout na ztroskotané milostné vztahy a najít ztracenou životní rovnováhu. Získá si důvěru farmářky Marie (Zuzana Bydžovská) a jejího sedmnáctiletého syna. Každý z nich si ale nese své tajemství, ale zároveň touží po pochopení a lidské blízkosti. Pavel Liška a Zuzana Bydžovská v hlavních rolích filmu Bohdana Slámy o touze po lásce a lidské blízkosti.

Venkovský učitel

Všechno bude (2018). Čtrnáctiletý outsider a jeho o dva roky mladší kamarád podniknou cestu za svobodou ukradeným autem. Svými průšvihy ohromí i mladou stopařku (Eliška Křenková). V režii a podle scenáře Olma Omerzua.

Všechno bude

Ztraceni v Mnichově (2015). Český novinář (Martin Myšička) unese během tiskové konference devadesátiletého papouška, jediného žijícího svědka mnichovských událostí v roce 1938. Filmová směs reality, fikce a absurdity od Petra Zelenky o Češích, národních traumatech a natáčení jednoho filmu, který nakonec vůbec nevznikl. 

Ztraceni v Mnichově (zdroj: ČT24)