Filmová upoutávka týdne: Dwayne Johnson a Emily Bluntová vyplouvají na expedici do Amazonie

Kinům sice poslední roky vládnou hlavně komiksy, letos v létě ale zkusí u diváků uspět i dobrodružný snímek, ve kterém hrdinové čelí nástrahám džungle. Proudem Amazonky se v novém filmu nechávají strhnout Dwayne Johnson a Emily Bluntová. Studio Disney plánuje film Expedice: Džungle uvést do kin letos v létě.

Emily Bluntová ve filmu zasazeném na začátek dvacátého století ztvárňuje průzkumnici, která věří, že legenda o stromu života, který má léčivé schopnosti, je pravdivá. Vydává se tak na expedici do nitra amazonské přírody, kde by se mohl skrývat.

Na cestě jí pomáhá Dwayne Johnson jako kapitán lodi, který je však skeptický, že by bájný strom byl více než mýtus. Ale jako by nestačilo, že musí čelit nebezpečím džungle, vypořádat se musí i s konkurenční výpravou.

Expedice: Džungle je jeden z nemnoha filmů, které vycházejí z atrakcí v zábavním parku. Studio Disney už přitom v minulosti slavilo úspěch, když do celovečerní podívané přetransformovalo atrakci. Šlo o Piráty z Karibiku, kteří se v roce 2003 stali překvapivým hitem, jenž odstartoval sérii, která dodnes čítá už pět dílů.

O natočení Expedie: Džungle se přitom hovoří už delší dobu, jasnější obrysy začal snímek nabírat v roce 2015, ale natáčet se začalo až o tři roky později. Za režii je nakonec zodpovědný Španěl Jaume Collet-Serra. Ten se v roce 2005 uvedl remakem hororu Dům voskových figurín. Později natočil několik akčních thrillerů s Liamem Neesonem, mimo jiné snímky Neznámý, Noční běžec či Cizinec ve vlaku.

A jeho kariéra zatím nezpomaluje. Už loni bylo oznámeno, že bude režírovat komiksový snímek Black Adam, který vychází z příběhů od DC a který má vazbu na loňského Shazama! Do kin se ale podívá nejspíš až v závěru roku 2021.

Hercules a Viktorie

Expedice: Džungle a Black Adam ale mají ještě jednu spojnici, a to herce Dwaynea Johnsona. Ten však na rozdíl od režiséra obou projektů už dosáhl hvězdného statusu. Johnson začínal u wrestlingu a mezi jeho první filmové role patří Mumie se vrací a Král škorpión. Byť mu jeho fyzička usnadňuje cestu do akčních kousků, mezi které se později započítaly filmy Hercules, San Andreas či série Rychle a zběsile, v řadě případů hodně vsází na humor, což potvrzují úspěšná pokračování Jumanji nebo novodobá Pobřežní hlídka.

Ovšem jeho kolegyně z Expedice: Džungle za ním v úspěšnosti nezaostává. Emily Bluntová se totiž profiluje jako všestranná herečka, které není žádný žánr cizí. Jejím prvním významnějším kouskem bylo komediální drama z módního prostředí Ďábel nosí Pradu.

Později se proměnila v královnu Viktorii ve stejnojmenném historickém dramatu, mezi její romance se řadí Lov lososů v Jemenu, několikrát šla do sci-fi skrze Správce osudu, Loopera nebo Na hraně zítřka, objevila se i v muzikálech Čarovný les a Mary Poppins se vrací a vyzkoušela si horor, ať už v nové verzi Vlkodlaka, nebo chváleném Tichém místě, které se letos dočkalo pokračování.