Ve věku 89 let zemřel Zdeněk Karel Slabý. Autor komiksu o kocouru Vavřincovi

Ve středu zemřel ve věku 89 let spisovatel, publicista, kritik a překladatel Zdeněk Karel Slabý, který mimo jiné stál za komiksovými příběhy pro děti o kocouru Vavřincovi. V roce 2010 získal cenu nakladatelství Albatros za celoživotní přínos dětské literatuře. O Slabého úmrtí v pátek informoval server Lidovky.cz, kterému to řekl spisovatelův syn Petr Slabý.

Zdeněk Karel Slabý se narodil 9. června 1930. Na Univerzitě Karlově vystudoval český a ruský jazyk. Od roku 1958 pracoval v nakladatelství Albatros, kde byl redaktorem a šéfredaktorem časopisu pro dětskou literaturu Zlatý máj.

Z funkce byl v době normalizace z politických důvodů odvolán a působil jako dramaturg Klubu Albatros. Po celou dobu psal knihy pro děti a mládež. Spolu s manželkou Dagmar Lhotovou byl také autorem příběhů o kocouru Vavřincovi a jeho přátelích, které do podoby komiksu zpracovávala malířka Věra Faltová.

Komiks se ke čtenářům poprvé dostal v roce 1967, historicky tak předešel podobně laděný a známější Čtyřlístek. Vedle dětské literatury se Slabý věnoval hudební publicistice. Je autorem publikace Hudba černá a bílá o historii jazzu nebo spoluautorem dvoudílné encyklopedie experimentální hudby Svět jiné hudby.