Romeo, Cimrman i Škola, základ života. Sledujte divadlo v iVysílání

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v množství záznamů pomůžou tipy webu ČT24, zaměřené zejména na kulturní pořady. Na úvod zveme diváky do divadla – na činohru, balet i nový cirkus.

Je třeba zabít Sekala (2018). V hanácké vsi je za protektorátu pěkné horko nejen kvůli srpnovému slunci. „Moravský western“ natočil v roce 1997 Vladimír Michálek podle scénáře Jiřího Křižana. Stejné předlohy se držel i režisér Martin Františák v inscenaci Národního divadla Brno. V hlavních rolích proti sobě postavil Igora Bareše a Tomáše Šulaje. 

Je třeba zabít Sekala (divadlo) (zdroj: ČT24)

Lijavec (1997). Záznam oblíbené inscenace Divadla Járy Cimrmana o bourání Rakouska-Uherska anekdotami (ne)doceněného génia. Předvedeno je i jeho psychodrama Nestyda Hausner a nechybí ani zpěv Elektrického valčíku. A možná přijde déšť…

Lijavec (zdroj: ČT24)

Škola – základ života (2011). „Ich habe gesagt!“ Věčný boj študáků a kantorů v divadelní komedii Městského divadla Brno. Oblíbený film Martina Friče vycházel ostatně také z inscenace, kterou podle své humoristické prózy napsal středoškolský učitel Jaroslav Žák. 

Škola základ života (divadlo) (zdroj: ČT24)

Stavrogin je ďábel (2005). Režisér Vladimír Morávek vzdal na scéně divadla Husa na provázku hold Dostojevskému adaptací jeho románu Běsi. Do hlavní role obsadil Jana Budaře.  

Stavrogin je ďábel (zdroj: ČT24)

Romeo a Julie (2015). Romantická Shakespearova tragédie v baletu Sergeje Prokofjeva, který na scéně Národního divadla nastudoval choreograf a režisér Petr Zuska. Oba představitelé titulních rolí Marta Drastíková a Ondřej Vinklát obdrželi za své výkony Ceny Thálie.

Romeo a Julie (zdroj: ČT24)

Pas de quatre (1967). Legendární tanečník a choreograf Miroslav Kůra vystupuje v dvojroli prince Siegfrieda a Rudovouse z Čajkovského baletní svity Labutí jezero.

Pas de quatre (zdroj: ČT24)

Kolaps (2019). Akrobaticko-světelná show českého souboru Losers Cirque Company. V novocirkusovém obrazu lidského života od narození nechybí akrobacie ani humor. 

Losers Cirque Company: Kolaps (zdroj: ČT24)

Carmen Y Carmen (2019). Dvě hvězdy svých oborů, operní pěvkyně Dagmar Pecková a herečka Bára Hrzánová, každá po svém ztvárňují hlavní hrdinku slavné Bizetovy opery.

Carmen Y Carmen (zdroj: ČT24)