Na Festivalu otrlého diváka nemají hranice vesmír ani vkus

Dramaturgyně Alžběta Šáchová zve na festival (zdroj: ČT24)

Do hlubin vesmíru i svého nitra nahlédnou návštěvníci letošního Festivalu otrlého diváka. Nejlepší špatné, vyšinuté a těžko popsatelné filmy promítne nejprve od 3. do 8. března v pražském kině Aero, následně i ve třech jednodenních ozvěnách v regionech.

Za hlavní téma si šestnáctý ročník zvolil vesmír. V něm na diváky čeká například snímek Leprikón 4: Ve vesmíru o skřítkovi, který zavraždí kohokoliv, kdo se zmocní jeho zlata, nebo Tauřina dobrodružství: Hvězdný kriminál aneb Vesmírný chládek. Hrdinkou tohoto titulu je amazonka, která se ocitne na kosmické lodi sloužící jako kriminál.    

Na programu je i Temná hvězda, prvotina scenáristy Dana O'Bannona, který později napsal scénář Vetřelce. „Vypraví v podstatě stejný příběh, jen je to zevlácká satira, kde tu největší hrozbu v kosmu představuje každodenní nuda. Podvratné vyznění této smeťákové odysey umocňuje neskrývaná lacinost produkce, kde skafandry a interiéry vesmírné lodi vznikly recyklováním věcí všedního užití jako formiček na led či krabicí na donuty,“ přibližuje film dramaturg Jiří Flígl.

Vybalancovat pitomost

Podle jeho kolegyně Alžběty Šáchové chce festival diváky především pobavit a otevřít jim stránky kinematografie, k nimž by se normálně zřejmě nedostali. „Otrlý divák je ten, kdo se nebojí v kině zažít jiné věci, což neznamená nutně hektolitry krve, spermatu a fekálií, z velké části je to prostě zábava,“ ujišťuje. 

Atrakcím, jakými je 5D kino, a digitálním efektům konkuruje přehlídka mimo jiné genderově vyváženými simultánními dabingy, které můžou být až pětihlasné. „Snažíme se co nejvíce vybalancovat pitomost na plátně s ještě větší pitomostí, kterou k tomu dodáme. Zjistili jsme, že hranice mezi snesitelnou a nesnesitelnou pitomostí je poměrně široká,“ přiznává dramaturgyně.

Svou otrlost mohou po skončení pražské části vyzkoušet také diváci v Brně (13. března), Hradci Králové (28. března) a Olomouci (2. dubna).