Zemřel Kirk Douglas, hvězda zlaté éry Hollywoodu. Bylo mu 103 let

Zemřel Kirk Douglas (zdroj: ČT24)

Ve věku 103 let zemřel herec Kirk Douglas, jedna z ikon zlaté éry Hollywoodu. Douglas byl známý širokou škálou rolí, které za šest dekád na plátně ztvárnil. Hrál mimo jiné Spartaka ve stejnojmenném filmu Stanleyho Kubricka z roku 1960, který získal čtyři oscarové sošky. Kromě desítek rolí se v Hollywoodu podílel také na konci takzvané černé listiny, která penalizovala domnělé sympatizanty levice.

Douglasův syn Michael, držitel Oscara, napsal v prohlášení: „S nesmírným smutkem oznamujeme, že nás opustil Kirk Douglas. Pro svět byl legendou, hercem zlaté éry filmu… Ale pro mě a mé bratry Joela a Petera byl prostě tátou.“

Na zesnulého herce vzpomenula i manželka Michaela Douglase Catherine Zeta-Jones: „Do konce života tě budu milovat. Už teď mi chybíš,“ napsala.

Kirk Douglas si největší slávu vydobyl zejména ve 40. a 60. letech minulého století, na plátně se objevoval ale ještě před několika lety.

Narodil se v roce 1916 jako Issur Danielovitch v Amsterdamu ve státě New York do rodiny chudých židovských přistěhovalců z oblasti nynějšího Běloruska. Od mládí se věnoval divadlu, boxu a řecko-římskému zápasu a absolvoval také hereckou průpravu na Americké akademii dramatických umění v New Yorku.

Douglasova hvězda na chodníku slávy
Zdroj: Damian Dovarganes/ČTK/AP

Bojovník na plátně i mimo něj

Své dovednosti zužitkoval v plejádě rolí: poprvé na sebe výrazně upozornil v roce 1949 v hlavní roli boxera v dramatu Šampion, za niž byl poprvé nominován na Oscara. Další dvě nominace na zlatou sošku mu vynesly snímky Město iluzí (1952) a Žízeň po životě (1956), nominaci ale ani jednou neproměnil. Prestižní ceny se dočkal až v roce 1995 za celoživotní dílo.

Celkem se Douglas objevil ve více než devadesáti dílech za sedm dekád. Jednou z jeho nejvýraznějších rolí se stalo ztvárnění Spartaka ve stejnojmenném filmu Stanleyho Kubricka, který získal čtyři ceny Akademie.

Kirk Douglas se svou ženou Anne (1987)
Zdroj: Martin Keene/PA/ČTK

Prezidentka amerických hereckých odborů SAG-AFTRA Gabrielle Carteris vzpomenula na Douglasovy zásluhy mimo filmové plátno: „Byl silným hlasem, který pomohl ukončit černou listinu. Jako skutečně dobročinný člověk celý život tiše podporoval záslužné cíle.“

Černá listina odkazuje k neoficiální praxi, která v raných letech studené války zapovídala v Hollywoodu spolupráci se sympatizanty komunistů. Kvůli obavě ze špionáže nemohl pracovat například scénárista Dalton Trumbo. Douglas se ho ale zastal a i díky tomu vznikl jeden z jeho nejslavnějších filmů Spartakus.

„Byl tam velký odpor studia, ale já jsem řekl, že nebudu ten film dělat, pokud nepoužijeme jeho jméno. A tak jsme ho použili a Země se nerozpadla,“ vzpomínal později herec.

„Charisma filmové hvězdy si udržel až do samého konce jeho úžasného života a já jsem poctěn, že jsem v něm sehrál malou roli,“ nechal se pro Hollywood Reporter slyšet režisér Steven Spielberg.