Podívejte se na trailer: Z lovců se stávají lovení. V síti dokumentu uvázli internetoví predátoři

Trailer k dokumentu V síti (zdroj: Hypermarket Film)

Měsíc před premiérou vychází oficiální trailer k dokumentu V síti. Snímek o zneužívání dětí na internetu vzbudil nebývalou pozornost ještě před promítáním v kinech. Dokumentaristé Vít Klusák a Barbora Chalupová postupně obrací predátorské taktiky proti těm, kteří tyto postupy ve zdánlivě anonymním prostředí používají k manipulaci s nezletilými obětmi. A „z lovců se stávají lovení“.

Film prostřednictvím psychosociálního experimentu ukazuje, s čím se v on-line prostoru potýkají děti ve věku 11 až 13 let. Výzkumy podle tvůrců varují, že až šedesát procent rodičů přitom netuší, co jejich potomci na internetu dělají.

„Často se mi teď stává, že potkávám rodiče, kteří mě žádají o radu, jak děti ochránit před zneužitím na internetu. Taková rada je na první pohled prostá, ale vyžaduje od rodičů dětí v tom citlivém věku trpělivost a empatii. Musí se začít zajímat o to, co jejich děti v on-line prostředí zajímá a baví. Musí se stát v téhle věci jejich parťáky a přestat nadávat na youtubery. Jedině tak docílí toho, že se jim jejich potomek svěří, co na internetu podniká, a to dokonce i tehdy, když tam zažije něco nepříjemného,“ radí Vít Klusák.

Ve svých dřívějších dokumentech představil například portrét českého neonacisty (Svět podle Daliborka) nebo spolu s Filipem Remundou upozorňoval na sílu mediální manipulace (Český sen). Dokument V síti měl téma původně zpracovat jen jako potenciálně virální video, které by upozornilo na vzrůstající počty zneužitých dětí na českém internetu. Reakce mužů na fiktivní profil nezletilé dívky, který tvůrci založili, ale ukázal, že je to velmi silný námět.

Těžko to popsat slovy

Filmaři vybrali pro dokument v konkurzu tři dospělé dívky s mladým vzhledem, které pak v kulisách studiových pokojíčků komunikovaly na internetu, jako by jim bylo pouhých dvanáct. Chatovaly, skypovaly, a dokonce se i setkaly s muži, kteří je na síti aktivně vyhledali a oslovili. Během deseti dnů si je našlo téměř dva a půl tisíce predátorů.   

Drtivá většina z nich požadovala nějakým způsobem sdílení sexuálního obsahu. Podle expertů jsou tito muži, kteří loví děti na internetu, psychosexuálně normální, nejedná se tedy o pedofily. Na děti cílí, protože jsou snadněji manipulovatelné.

„Být v dnešní době dvanáctiletou dívkou nebo chlapcem musí být nesmírně náročné. Věci, které jsme spolu s Anežkou a Sabčou zažily, se dají těžko popsat slovy,“ přiznává jedna z „falešných“ dívek Tereza Těžká.

Natáčení proběhlo pod dohledem ředitelky Linky důvěry, psycholožky, sexuoložky, právníka a kriminalisty se specializací na kyberkriminalitu. Děti u počítačů a mobilů ale takovou podporu nemají. „My jsme měly kolem sebe štáb, na který jsme se kdykoliv mohly obrátit a všechno s kolegy probrat. Ale když je na internetu zneužívána skutečná dvanáctiletá holka nebo kluk, je to úplně něco jiného. Pokud nenajdou odvahu se svěřit, jsou v tom úplně sami,“ obává se herečka.

Dokument V síti začnou kina promítat 27. února, vznikl v produkci Hypermarket Filmu, koproducentem je Česká televize.