Carmen se neomrzí, po dvaceti letech prožívá v Plzni svou tragickou lásku

Do Plzně se po 20 letech vrací operní Carmen (zdroj: ČT24)

Melodie, z nichž se staly hity, a silný tragický příběh o lásce a žárlivosti. Od světové premiéry v roce 1875 neztratil příběh cikánky Carmen nic na přitažlivosti. V Divadle J. K. Tyla jej před čtyřmi lety připomněli baletní inscenací, od ledna se na plzeňské jeviště po dvaceti letech vrací i opera Georgese Bizeta.

V Plzni byla Carmen poprvé uvedena už v roce 1885 a od té doby z repertoáru prakticky nezmizela. Současná Carmen je už čtrnáctou inscenací, již plzeňská opera za svou historii uvedla.

V aktuálním nastudování je jednou z představitelek slavné femme fatale Jana Foff Tetourová, která tento part zpívala i při zatím posledním uvedení v roce z roku 2000. „Vnímám ji jako opravdovou ženu se vším všudy, temperamentní, živočišnou, ale zároveň velice citovou,“ popisuje pěvkyně hlavní hrdinku. 

V titulní roli ji alternuje Nina Gracheva a Václava Krejčí Housková. „Tato opera přinesla nové zbourání mých mantinelů, především, tanečních,“ přiznává druhá z mezzosopranistek. Dona Josého, vojáka, jehož Carmen vyprovokuje k žárlivosti, když se zamiluje do toreadora, představuje Philippe Castagner nebo Paolo Lardizzone.

Opera Carmen
Zdroj: Divadlo J. K. Tyla/Martina Root

Příběh nešťastné lásky se odehrává na jednoduché scéně Lukáše Kuchinky, která nechává jednotlivým hudebním scénám dostatečný prostor. Nechybí ani španělské flamenco v podání baletního souboru.

Už druhé hudební nastudování dirigentem Jiřím Štruncem doznalo oproti předchozímu určitých změn. „Dramatická stavba se proměňuje zkušenostmi z jiných oper i životními zkušenostmi,“ upřesňuje dirigent.

„Střídají se scény radostné, taneční i tragické,“ dodává režisér Martin Otava. Premiérové publikum je všechny bude moci, spolu s postavami milostného trojúhelníku, prožít 25. ledna.