Festival severského filmu provokuje tučnou sebeláskou i masovým vrahem

V českých kinech začal festival severského filmu (zdroj: ČT24)

V českých promítacích sálech se ochladilo, do 12. ledna se totiž v kinech šesti měst koná festival Scandi. Přehlídka současných severských filmů nabízí snímky různých žánrů – dramata, thrillery i provokativní dokument. Tématem šestého ročníku jsou „ženy na válečné stezce“.

Scandi přibližuje kinematografii Dánska, Švédska, Norska, Finska a Islandu. Vedle starších snímků uvádí také šest premiér, včetně zahajovacího filmu. Srdcová královna je dánským kandidátem na Oscara a sleduje kontroverzní příběh úspěšné právničky, která se zamiluje do nevlastního syna.

Označení „provokativní“ provází také dánský dokument Pěkně tučná sebeláska. Film o aktivistkách „tlustého“ hnutí přijely na pražskou projekci představit režisérky osobně. „Hlavní hrdinky se snažily hubnout roky a roky a výsledkem bylo, že jejich váha šla nahoru, přesto s ní stále bojovaly. A nakonec se rozhodly žít ve svých tělech a být prostě šťastné,“ vysvětluje režisérka Louise Kjeldsenová. 

V letošním ročníku se ženy objevují před kamerou i za ní. Tematicky se totiž zaměřuje na „ženy na válečné stezce“, s odkazem na název loňského islandského hitu. Představil totiž ženy jako ty, kdo drží v rukou své postavení i budoucnost. V programu film diváci najdou i letos.

Prostor ale dostanou i muži. Z drsnějších žánrů uvede Scandi noir thriller Dokonalý pacient. Vrací se ke švédskému justičnímu skandálu vyvolanému případem masového vraha. Ze skutečného příběhu vychází i drama Vidíš měsíc, Danieli. Pojednává o dánském fotoreportérovi, jehož drželi více než rok v zajetí bojovníci Islámského státu. 

Severské filmy přináší letošní Scandi do Prahy, Plzně, Brna, Olomouce (tam jen do 10. ledna), Ostravy a Veselí nad Moravou.