„Blues je smutek čili hoře.“ Zemřel Petar Introvič, frontman kapely Bluesberry

Zemřel bluesový hudebník a skladatel Petar Introvič (zdroj: ČT24)

Zemřel Petar (vlastním jménem Petr) Introvič, bluesový zpěvák, muzikant a skladatel. Známý je především z kapely Bluesberry, kterou založil. Vystupoval s ní od začátku sedmdesátých let.

„S hlubokým zármutkem v srdci oznamuji, že dnes (9. ledna) v podvečer po dlouhém boji s následky vážného zranění navždy odešel můj otec, náš bluesový král, cyklista, šoumen, přítel, kamarád a v neposlední řadě dobrý a slušný člověk – Petar Introvič,“ zveřejnil na muzikantově facebookovém profilu jeho syn Petr.

Kouzlo amerického blues objevoval Introvič v hospodě na pražské Hanspaulce. Stejně jako Ondřej Hejma nebo Ivan Hlas, spolu se potkali třeba v kapele Žízeň. Vlastní hudební uskupení Introvič pojmenoval Bluesberry a stalo se jeho, jak upozorňuje web skupiny, „životním projektem“.

Působil v něm jako skladatel, textař, zpěvák, hráč na foukací harmoniku, akordeon i kytaru. Skupina začínala hraním na folkových festivalech, mimo jiné vyhrála v roce 1982 Portu. Do širšího povědomí se dostali právě díky záznamu z tohoto ročníku, zastoupeni na něm byli skladbou skladbou Good Morning Blues (Dobrejtro blues) od amerického folkaře Leadbellyho.

Právě přetextování zámořských skladeb tvoří z velké části repertoár Bluesberry. Vlastním jim je klasické lidové blues i boogie, funk, a dokonce i rockovější skladby. Za své vzory Introvič označoval Johna Mayalla, Sonnyho Terryho a Brownieho McGheeho nebo z mladších muzikantů Alvina Leeho.

Kapela se i kvůli západnímu vkusu musela potýkat se zásahy cenzury. Navíc i název zněl příliš anglicky. Přesto Bluesberry dál působili a pokračovali i po sametové revoluci. Jejich poslední nahrávkou je dvoucédéčko k pětačtyřiceti letům existence. Předcházející alba nesla název A tak jdou roky bluesový nebo Co je to blues.

Koncertování museli Bluesberry přerušit v červnu loňského roku, kdy měl Petar Introvič, vášnivý cyklista, nehodu na kole. Ta se mu nakonec stala osudnou. Zemřel ve věku 68 let.