„Cele se poddej svým obsesím.“ Dokument přiblíží filmaře Jana Švankmajera

Vzniká dokument o Janu Švankmajerovi (zdroj: ČT24)

Jan Švankmajer už prý žádný další film nenatočí, protagonistou snímku se ale sám stal. Dokument Alchymická pec zachycuje originálního surrealistického tvůrce během uplynulých tří let, od dokončení posledního celovečerního počinu Hmyz. Jeho úvahy o umění i životě zachytili slovenští filmaři Adam Oľha a Jan Daňhel. Film právě dokončují.

Švankmajer zaujatě vysvětluje, co pro něho znamenají sny. Švankmajer rozladěn z komunikace s kurátory výstavy svých děl. Švankmajer trpí při fotografování, obletován fanoušky. Dokumentární vhled do různých zákoutí života pomůže pochopit dnes pětaosmdesátiletého umělce, ať už jde o jeho tvůrčí přístup, nebo plachost.

Vypovídá ale mimo jiné také o důležité roli lidí, kteří ho v pracovním i soukromém životě obklopují. Mimo jiné Jaromíra Kallisty, jenž se jako producent podílí na Švankmajerových filmech už přes třicet let. Natočil s ním Spiklence slasti, Otesánka, Šílené či poslední Hmyz. „Radši by byl výtvarníkem, nepovažuje se za filmaře. I v dokumentu o sobě říkáme, že jsme vlastně filmoví amatéři,“ prozradil Kallista.

Oľha a Daňhel se opírají o desatero, jež Švankmajer sepsal jako manifest své filmové tvorby. „Stále zaměňuj sen za realitu a naopak,“ nabádá v něm například. Nebo: „Cele se poddej svým obsesím.“ Těm se nevyhýbají ani tvůrci – upozorňují například na Švankmajerův „triumf infantilismu“ nebo jeho posedlost jídlem. 

Tvůrce často snímají, jak připravuje nebo pojídá pokrm, což sám umělec chápe jako metaforu civilizace, která požírá vše kolem sebe. „Spousta lidí má jídlo jako radostnou část života, on ale žije jinými věcmi a jídlo vnímá jen jako jakousi nutnost,“ vysvětluje Oľha.

Ve snímku vychází také najevo, jak nepostradatelným elementem byla ve Švankmajerově tvorbě jeho manželka, výtvarnice Eva. Přestože zemřela už před čtrnácti lety, stává se v dokumentu klíčovou, byť často neviditelnou postavou. „Jan je opravdu svým způsobem geniální tvůrce, s ohromnou imaginací. Ale Eva ji ještě dotáhla, okysličila,“ popisuje Kallista. 

Tvůrci Alchymickou pec v těchto dnech dokončují v postprodukčních studiích České televize. Snímek má být hotov pro premiéru na festivalu v Rotterdamu, který se koná na přelomu ledna a února. Českým divákům dokument přiblíží Jana Švankmajera na jaře.