Favoritka byla nejlepší, ovládla Evropské filmové ceny

Britsko-irské drama Favoritka se stalo nejlepším evropský filmem roku 2019 i nejlepší komedií. Snímek Yorgose Lanthimose se dočkal pocty i za režii, střih a kameru. Ocenění se dostalo také Angličance Olivii Colmanové, která ve filmu ztvárnila jednu z hlavních rolí, a to královny Anny a letos už za ni převzala Oscara. Snímek Rekonstrukce českých tvůrců Ondřeje Nováka a Jiřího Havlíčka nominaci v kategorii krátkých filmů neproměnil.

Historické drama Favoritka v hlavní kategorii Evropských filmových cen (EFA) porazilo mimo jiné i nejnovější filmy Pedra Almodóvara Bolest a sláva i J'Accuse Romana Polanského. S oběma těmito autory pak Lanthimos soupeřil v kategorii pro nejlepší režii.

Nejlepší evropský herecký výkon podal Antonio Banderas ve španělském snímku Bolest a sláva Pedra Almodóvara a stříbrnou sošku získala francouzská filmařka Céline Sciamma pro nejlepší scénář ke kostýmní romanci Portrét dívky v plamenech. Celkem se předalo 23 cen, tento rok nově také pro nejlepší televizní seriál, kterým se stala německá série Babylon Berlín.

Při slavnostním večeru v Berlíně byly také předány dvě ceny za celoživotní dílo. Jednu si převzal německý režisér a herec Werner Herzog a druhou francouzská herečka Juliet Binoche. Cena diváků připadla loňskému vítězi hlavní filmové kategorie, černobílému polskému dramatu Studená válka režiséra Paweła Pawlikowskiho.

Česko neuspělo

Česko bylo zastoupeno v kategorii krátkých filmů, do níž byl v říjnu nominován snímek Rekonstrukce tvůrců Ondřeje Nováka a Jiřího Havlíčka. Tuto kategorii ale nakonec opanoval snímek Vánoční dárek rumunského režiséra Bogdana Muresanua.

V kategorii dokumentů pak neuspěl film Svědci Putinovi ruského režiséra Vitalije Manského, který byl natočen v české koprodukci.

Evropské filmové ceny jsou považovány za obdobu amerických Oscarů. V loňském 31. ročníku získal cenu pro film roku polsko-britsko-francouzský snímek Studená válka. Jeho autor Pawel Pawlikowski si převzal ceny pro nejlepšího režiséra a scenáristu, představitelka hlavní role Joanna Kuligová byla vyhlášena nejlepší herečkou.