Tajný agent v Divadle Na zábradlí by nejspíš hlasoval pro brexit

Divadlo Na zábradlí představuje Tajného agenta (zdroj: ČT24)

V pražském Divadle Na zábradlí řeší případ s Tajným agentem. Divadelní novinku napsal režisér David Jařab podle románu, v němž britský spisovatel před stoletím vylíčil nepovedený atentát na londýnskou observatoř. V hlavních rolích se představují Jiří Vyorálek a Anna Fialová.

Pan Verloc provozuje v Londýně počátku dvacátého století anarchistickou živnost. Jeho radikální soudruzi žádají velké činy a rozhodné muže, tím ale ústřední hrdina tohoto příběhu není. Ačkoliv je zároveň ruským agentem provokatérem, touží po klidu, pohodlí a životu beze změn. Jenže ani východní mocnost už nechce za své peníze jen neškodná udání, ale viditelnější skutek, jaký by přiblížil Británii zájmům Ruska. 

Verlocův příběh zpracovala už například před třemi lety britská televizní minisérie Tajný agent. Jařab si Josepha Conrada vybral jednak proto, že je jeho oblíbeným autorem, jednak pro aktuálnost románu. „Popisuje věci, které jsou našemu prostoru velmi blízké,“ nepochybuje Jařab.

Do třetice všeho britského

Tajný agent je závěrečným dílem britského triptychu v programu Divadla Na zábradlí. Předcházela mu Shakespearova tragédie Macbeth a Podivuhodný případ pana Holmese podle A. C. Doylea.

Podivuhodný případ pana Holmese
Zdroj: Divadlo Na zábradlí/KIVA

Všechny tři hry spojují témata, která výrazně zaznívají v současném evropském prostoru: nenávist, nacionalismus i krize společnosti. „Situace se samozřejmě neopakují, ale jisté principy se dějí a my je momentálně dovršujeme. Triptych hrajeme na pozadí dokončování brexitu,“ připojil aktuální kontext Jařab. 

Strach a chaos vyvolává odchod Británie z Evropské unie stejně jako bomba v příběhu o tajném agentovi. S tím rozdílem, že v divadelní hře je předem dané, jak to celé dopadne. Diváci mají možnost konec zjistit poprvé při premiérách 6. a 7. prosince.