Květina olympiády. V Tokiu se otevřela výstava věnovaná Věře Čáslavské

V Českém centru v Tokiu začala výstava věnovaná jedné z nejvýraznějších československých sportovkyň Věře Čáslavské. Slavná gymnastka se do povědomí Japonců dostala v roce 1964, kdy zazářila na tokijské olympiádě. Expozice připomíná život a sportovní úspěchy Čáslavské, ale také její působení v porevoluční politice či v oblasti česko-japonských vztahů.

Výstava „Věra Čáslavská – Cesta ke svobodě“ bude v galerii Českého centra Tokio otevřena do konce ledna 2020. Kromě dobových fotografií jsou v centru k vidění i medaile, které Čáslavská získala na olympijských hrách v Tokiu a v Mexiku, gymnastický dres či vzácné kimono, jež dostala darem od japonské císařské rodiny. Výstavu doplňují informace o dalších významných československých a českých sportovcích.

Výstava zároveň připomene osobnost Čáslavské v kontextu letních olympijských her 2020, které bude hostit právě Tokio. „Máme velkou radost z toho, že tato výstava se po Českém centru dostane i do olympijského muzea, které bylo nově otevřeno tento rok v září,“ říká ředitelka Českého centra v Tokiu Eva Takamine.

„O český sport je stále zájem a jméno Čáslavské je velmi populární zvláště mezi střední a starší generací,“ upozorňuje ředitelka Českého centra.

Sport i diplomacie

Čáslavská, která zemřela v srpnu 2016 ve věku 74 let, je patrně nejznámější Češkou v Japonsku vůbec. „Květina tokijské olympiády“, jak se jí tehdy přezdívalo, se zasloužila o prohloubení česko-japonských vztahů, za což byla později oceněna japonským Řádem vycházejícího slunce, nejvyšším státním vyznamenáním udělovaným za šíření japonské kultury a za diplomatickou činnost.

Výstava představuje osobnost Čáslavské také v politickém kontextu. Sportovkyně protestovala proti invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 a komunistický režim jí poté znemožnil pokračovat ve sportovní kariéře, dovolil jí však vykonávat trenérskou činnost.

Po sametové revoluci měla Čáslavská konečně příležitost působit jak ve sportovní, tak diplomatické sféře. Stala se poradkyní prezidenta Václava Havla pro sport a sociální otázky a později předsedkyní Českého olympijského výboru.