Klip týdne: Hutkova Náměšť jako jeden ze symbolů revoluce aneb když je právo mocnější než zbraň

Je tomu už 30 let, co Jaroslav Hutka v listopadu 89 zpíval na zaplněné Letenské pláni Krásný je vzduch, krásnější je moře… Úvodní slova skladby Náměšť v tu chvíli patřila k jedněm z nejznámějších a stala se symbolem sametové revoluce.

Píseň Náměšť vznikla již v roce 1973. Jaroslav Hutka ji napsal speciálně pro Hanácký Folk & Country Festival, který se měl konat od 10. do 12. srpna v přírodním amfiteátru v Náměšti na Hané a byl tou dobou označován za poslední svobodný. 

Přestože na něj bylo prodáno již přes 20 tisíc vstupenek, festival byl tři týdny před konáním v rámci postupující normalizace zakázán. Zhruba pět tisíc dorazivších diváků bylo tehdy rozháněno Sborem národní bezpečnosti a bylo jim bráněno v příjezdu a příchodu.

Vcelku jednoduchá skladba s nikterak složitým textem patřila paradoxně k jedněm z nejobtížnějších, které kdy vytvořil. Vznikala totiž dva měsíce a Hutka pro ni původně složil 300 slok, ze kterých poté vybral konečných pět. 

Píseň zasvěcená základním lidským hodnotám jako láska, svoboda, víra, pravda a lidskost stihla za dobu Hutkovy emigrace zlidovět, a když s ní pak v listopadu 89 vystoupil na jedné z největších demonstrací v novodobých dějinách Československa, jež vedla k pádu komunistického režimu, stala se spolu s Kubišové Modlitbou pro Martu jedním ze symbolů sametové revoluce.